Odlomak

UVOD

ANTROPOMOTORIKA je vezana za pokret, odnosno kretanje.
Osnovne filozofske kategorije antropomotorike su:

  1. Pokret
  2. Kretanje
  3. Telesna aktivnost
  4. Telesna delatnost

Pod pokretom se podrazumeva elementarno pomeranje dela čovečjeg tela u jednom zglobu, u jednoj ravni (na primer: pregibanje u zglobu lakta). Za neke pokrete i kretanja nije potrebno učešće svesti (svesne aktivnosti), nego se oni mogu obavljati i refleksno-instinktivno.

Kretanje predstavlja povezano pomeranje više delova tela u jednom ili više zglobova sa determinantom nekakvog cilja (hodanje, trčanje, izvođenje skoka, bacanje, vučenje, nošenje i slično). Za kretanje nije bitna lokomocija (kretanje, pokretanje tela), nego se ono može obavljati i u mestu, odnosno na istom mestu.

Aktivnost je obavljanje nekih pokreta i kretanja vezanih u celinu sa jasnom namerom izvršenja (trčanje za autobusom, vežbanje za poboljšanje snage itd). Aktivnost čoveka se izvodi iz osnovnih osobina žive materije (osetljivost, nadražljivost), aktivnost mora biti radnog karaktera.

Delatnost je karakteristika čoveka, specifičan ljudski način-odnos prema svetu. Delatnost je proces u kom se ostvaruje interakcija čoveka sa okolnim svetom. Ova interakcija ima karakter dinamičke ravnoteže u kojoj se izjednačuju potrebe pojedinca i njegove okoline. Delatnost mora imati karakter rada, tj ostvarivanje neke materijalne koristi (prvenstveno u smislu pribavljanja materijalnih dobara za život, pri čemu se misli na bavljenje sportom radi egzistencijalnih potreba. Specifičan deo delatnosti čoveka je motorička aktivnost. Za telesnu aktivnost i telesnu delatnost nužno je učešće svesti, odnsno misaono-intelektualnih procesa.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari