studenti
Mesto za uspešne studente

Šta je dobra nastava

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Autor Hilbert Meyer u knjizi opisuje deset obilježja za dobru nastavu, stavovi i kompetencije koje bi nastavnici trebali imati a učenici razviti. Najviše vremena tijekom čitanja knjige posvetila sam naslovu “Učitelj koji ometa nastavu” u kojem autor govori kako učitelj doista može ometati nastavu i njezin tijek ako je neraspoložen, mrzovoljan ili nepravedan u smislu podjele ocjena.
Knjiga započinje uvodom u kojem se autor osvrće na ciljeve te na samo ustrojstvo knjige. Na samom početku definira radnu definiciju dobre nastave i postavlja četiri pitanja na koja valja odgovoriti kako bi mogli reći što je to dobra nastava:
1. Za koga nastava treba biti dobra?
2. Za koje predmete kriteriji trebaju vrijediti?
3. Za koje ciljeve kriteriji trebaju vrijediti?
4. Čemu trebaju služiti, koja funkcija im odgovara pri osiguravanju kvalitete?
Autor definira dobru nastavu kao onu nastavu u kojoj se u okviru demokratske nastavne kulture, na temelju odgojne zadaće i radi uspješnog radnog saveza ostvaruje usmjerenost na zasnivanje smisla te ona pridonosi trajnom razvitku kompetencija svih učenika i učenica. Također, navodi kako sve te pojmove treba posebno objasniti te ih on ukratko i opisuje. Nadalje, u knjizi mi se posebno sviđaju sličice kojima Meyer slikovito dočarava sve karakteristike i obilježja. Tako u drugom poglavlju Meyer raspravlja o deset obilježja dobre nastave, a to su: jasno strukturiranje nastave, visok udio stvarnog vremena učenja, poticajno ozračje na učenje, jasnoća sadržaja, uspostavljanje smisla komunikacijom, raznolikost metoda, individualno poticanje, inteligentno vježbanje, jasnoća očekivanih postignuća te pripremljena okolina.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.