studenti
Mesto za uspešne studente

Fermentacija biogasa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Biomasa je materija biljnog porekla koja može biti u čvrstom, tečnom ili gasovitom stanju i koja može da se koristi za dobijanje energije. Pod biomasom podrazumevamo ostatke ratarskih biljaka, ostatke šumarstva i voćarstva, industrijske ostatke, deo komunalnog otpada, biljna ulja, biogas i dr. Biomasa biljnog porekla iz poljoprivredne proizvodnje i drvo prerađivačke industrije može se energetski koristiti kao izvor zelene obnovljive toplote i električne energije.
Ovakva biomasa može da potiče od ostataka prilikom proizvodnje biljaka za ishranu, preradu i sl, ali može biti i ciljno uzgajana biomasa. Ovaj drugi način može da se iskoristi za ekonomsku i eklošku upotrebu zemljista koja se ne koristi (za parloženo i močvarno zemljište, prevrnuto zemljište u površinskim rudnicima, itd.), što predstavlja dodatni plus.
Otpadna biomasa obuhvata nusproizvode šumarstva i poljoprivrede, drvno prerađivačke, papirne i industrije nameštaja. Ova biomasa se sastoji od ostataka nastalih prilikom obrade žitarica, uljarica, slame, od presovanja grožđa, prilikom proizvodnje vina, od čišćenja i odžavanja reka i kanala itd. Ciljano uzgajana biomasa (obično ječam, kukuruz i brzo rastuća drva) predstavlja značajnu mogućnost diversifikacije poljoprivredne proizvodnje. Toplotna energija biomase je veoma velika, dok istovremeno ekološka i jeftinija alternativa u odnosu na naftu i ugalj.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.