Odlomak

 

Konzervansi su supstance koje produžavaju trajnost namirnica i štite ih od kvarenja prouzrokovanog mikroorganizmima. Konzervansima se mogu smatrati sve materije dodane u hranu koje sprečavaju rast ili uništavaju mikroorganizme te inhibiraju enzimske i oksidacijske procese u hrani.Oni mogu biti i materije koje deluju na smanjenje aktivnosti vode. Među klasične konzervanse, koji nisu aditivi, ubrajamo kuhinjsku so, etil alkohol i sirćetnu kiselinu, dok se od konzervansa koji se svrstavaju u grupu aditiva najviše koristi sorbinska kiselina i njene soli, pa benzoeva kiselina i njene soli, natrijum nitrat, itd. Šećer i drugi prirodni zaslađivači dugo su korišćeni kao konzervansi. Danas konzervans podseća na opasnost u hrani.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 15 stranica
  • Tehnologija bezalkoholnih napitaka -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Tehnologija
  • Srbija,  Beograd,  Visoka tehnička škola strukovnih studija  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari