studenti
Mesto za uspešne studente

Konzervansi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Konzervansi su supstance koje produžavaju trajnost namirnica i štite ih od kvarenja prouzrokovanog mikroorganizmima. Konzervansima se mogu smatrati sve materije dodane u hranu koje sprečavaju rast ili uništavaju mikroorganizme te inhibiraju enzimske i oksidacijske procese u hrani.Oni mogu biti i materije koje deluju na smanjenje aktivnosti vode. Među klasične konzervanse, koji nisu aditivi, ubrajamo kuhinjsku so, etil alkohol i sirćetnu kiselinu, dok se od konzervansa koji se svrstavaju u grupu aditiva najviše koristi sorbinska kiselina i njene soli, pa benzoeva kiselina i njene soli, natrijum nitrat, itd. Šećer i drugi prirodni zaslađivači dugo su korišćeni kao konzervansi. Danas konzervans podseća na opasnost u hrani.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.