Odlomak

Limunsku kiselinu je prvi put izolovao Karls Šils 1874 godine, u Engleskoj, iz soka od limuna uvezenog iz Italije. Italijanski proizvođači imali monopol za proizvodnju limunske kiseline za skoro 100 narednih godina, i prodavana je po visokim cenama. To je dovelo opsežnih pokušaja širom sveta u pronalaženju alternativnog puta za njenu proizvodnju, koja je uključivala hemijske i mikrobiološke tehnike. 1923 godine, Vehmer je primetio prisustvo limunske kiseline kao nusproizvod kalcijum oksalata, proizveden u kulturi Penicillium glaucum. Druga istraživanja proizvela su izolaciju dve vrste gljiva koje su pripadale rodu Citromyces (Penicilina).

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 22 stranica
  • Industrijska mikrobiologija -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Tehnologija
  • Srbija,  Leskovac,  UNIVERZITET U NIŠU - Tehnološki fakultet u Leskovcu  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari