Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Tehnologija
Objavio studenti.rs 22. februar 2017. Prijavi dokument
Proizvodnja voćnih sokova predstavlja veoma snažnu i perspektivnu industriju u svetskim razmerama. Prema podacima European Fruit Juice Association (AIJN) u Evropskoj Uniji se godišnje proizvede oko 11, milijardi litara voćnog soka (www.aijn.org). Najveći proizvođači su Nemačka (sa godišnjom proizvodnjom 2,8 milijardi litara), Francuska (1,6), Velika Britanija (1,4) i Španija (1,3). Naša zemlja proizvodi godišnje oko 230 miliona litara voćnog soka (www.pks.rs), što na nas svrstava u ozbiljne proizvođače u regionu, s obzirom da Grčka proizvodi 187 miliona litara godišnje, Mađarska 127, Rumunija 111, Bugarska 106 miliona, Slovenija 40.
Ako se podsetimo da je švajcarski vinarski stručnjak Müller-Thurgau oko 1896. godine, među prvima u svetu počeo proizvoditi pasterizovani grožđani i nešto kasnije i jabučni sok, onda možemo zaključiti da je u Evropi,Švajcarska bila kolevka voćnih sokova, odakle se ta proizvodnja širila u druge evropske zemlje, kao i u Ameriku, Australiju, Aziju, Afriku itd.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.