Odlomak

Proizvodnja voćnih sokova predstavlja veoma snažnu i perspektivnu industriju u svetskim razmerama. Prema podacima European Fruit Juice Association (AIJN) u Evropskoj Uniji se godišnje proizvede oko 11, milijardi litara voćnog soka (www.aijn.org). Najveći proizvođači su Nemačka (sa godišnjom proizvodnjom 2,8 milijardi litara), Francuska (1,6), Velika Britanija (1,4) i Španija (1,3). Naša zemlja proizvodi godišnje oko 230 miliona litara voćnog soka (www.pks.rs), što na nas svrstava u ozbiljne proizvođače u regionu, s obzirom da Grčka proizvodi 187 miliona litara godišnje, Mađarska 127, Rumunija 111, Bugarska 106 miliona, Slovenija 40.
Ako se podsetimo da je švajcarski vinarski stručnjak Müller-Thurgau oko 1896. godine, među prvima u svetu počeo proizvoditi pasterizovani grožđani i nešto kasnije i jabučni sok, onda možemo zaključiti da je u Evropi,Švajcarska bila kolevka voćnih sokova, odakle se ta proizvodnja širila u druge evropske zemlje, kao i u Ameriku, Australiju, Aziju, Afriku itd.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 21 stranica
  • Poznavanje sirovina dr Moma Denić
  • Školska godina: dr Moma Denić
  • Seminarski radovi, Skripte, Tehnologija
  • Srbija,  Prokuplje,  Visoka poljoprivredno – prehrambena škola strukovnih studija u Prokuplju  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari