Odlomak

1.UVOD
Prehrambena industrija se danas ne može zamisliti bez šećera. Šećer ili saharoza sadrži ugljene hidrate, disaharid C12H22O11 u kom su molekuli glukoze povezani sa molekulima fruktoze. Najvažniji od svih šećera je poznat kao običan šećer. Slatkog je ukusa, lako se otapa u vodi i velike je hranljive vrednosti : 1 gram saharoze oslobađa energiju od 17,2 kJ. Pri temperaturi od 160°S menja se bez promene u bistru tečnost, a pri 200°S prelazi u smeđe obojen karamel. Delovanjem kiselina ili enzima invertaze molekula saharoze hidrolitički se cepa na sastavne delove : fruktozu i glukozu, a dobijena smesa se naziva invertni šećer.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 29 stranica
  • Prehrambena tehnologija prof.Milutin Crnoglavac
  • Školska godina: prof.Milutin Crnoglavac
  • Maturski Radovi, Skripte, Tehnologija
  • Srbija,  Aleksandrovac,   

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari