studenti
Mesto za uspešne studente

Kablovske mreze za pristup

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1. UVOD

Osnovna uloga kablovskih mreža je prenos signala od centralne stanice do pretplatnika.
Kablovsko distributivni sistem (KDS) kao tehnicko tehnoloski sistem omogucava korisniku putem koaksijalnih ili optickih kablova, bez obzira na to gde se nalazi, kvalitetan prijem zemaljskih i satelitskih radio i televizijskih signala. KDS u perspektivi nudi korisnicima sledece mogucnosti:
• Komunikacija putem racunara povezanih u jedinstvenu mrezu
• Daljinski nadzor objekta
• Interaktivnu multimediju
• Telefonske usluge
• Gradski informativni servis.

2.PODJELA KABLOVSKO DISTRIBUTIVNOG SISTEMA(KDS)

KDS se sastoji iz tri podsistema:
• Prijemni antenski sistem
• Glavna stanica za obradu (procesiranje) signala
• Kablovska distributivna mreza

Prijemni antenski sistem predstavlja sistem zemaljskih i satelitskih antena koje se nalaze na najpogodnijem mestu u gradu (npr. na najvisoj zgradi) i sluzi da maksimalno kvalitetno primi potreban broj RTV kanala. Antene se postavljaju na antenskim nosacima na tri stuba, koji su postavljeni na raznim stranama zgrade.Ovim nacinom omoguceno je izvrsiti “zastitu” antena i izbegavanje kanalnih smetnji.

Funkcija glavne stanice je da primljene signale obradi i da iste te signale rasporedi tako da nesmetano i sa minimumom devijacija prosledi u distributivnu mrezu. Elementi glavne stanice montiraju se u posebne ormane koji se montiraju na zidove ili su samostojeci. Pozeljno je da glavna stanica bude u sto je moguce vecoj blizini prijemnog antenskog sistema da bi se maksimalno smanjili gubici RTV i SAT signala od prijemnih antena do samih procesora.

Ovu mrezu mozemo podeliti u tri nivoa:
• Prvi nivo – primarna mreza
• Drugi nivo – sekundarna mreza
• Treci nivo – korisnicka mreza
Primarna mreza realizuje se optickim ili koaksijalnim kablovima, takvog tipa da imaju minimalno poduzno slabljenje.Nivo signala u primarnoj mrezi se krece od 75-100 dBµV i on se odrzava sistemom linijskih pojacala koji su rasporedjeni na prosecnoj udaljenosti od oko 300-350 m. Linijska pojacala se najcesce snadbevaju elektricnom energijom kroz koaksijalni vod paralelno sa signalom tzv. daljinsko napajanje.
Sekundarnu mrezu cine vodovi koaksijalnih kablova koji nivo signala odrzavaju i distribuiraju u bocnim pravcima u odnosu na primarnu mrezu.Sekundarna mreza preko razdelnih elemenata dobija signal iz odgovarajucih vodova primarne mreze.Nivo signala se odrzava potrebnim brojem pojacala. Sekundarna mreza se razvija prema potrebama i interesovanju korisnika u pojedinim delovima grada. Korisnicku mrezu cine deonice koaksijalnih vodova od mesta deljenja signala pa do prikljucnog mesta na kucnu antensku instalaciju u objektu korisnika.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

1 Komentar

  1. Odlican rad

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.