studenti
Mesto za uspešne studente

Televizijsko novinarstvo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)

NASTANAK I RAZVOJ TELEVIZIJE U SRBIJI

• DOBAR DAN DAME I GOSPODO
“Dobar dan dame i gospodo,
Imam zadovoljstvo da vas upoznam
Sa čarima
Televizije”
Ovim rečima je spiker Lesli Mičel, pozdravio gledaoce britanske televizije, avgusta 1936. godine. I tada je televizija “proradila”!
Prvi televizijski reditelj bio je Sesil Maden.
Televizija radi procesom deljenja – analiziranja. Sa mesta odašiljanja, slika koju treba emitovati je analizirana jednim zrakom koji putuje preko slike očitavajući sukcesivno horizontalne linije. Taj proces skeniranja proizvodi električni signal koji varira u proporciji prema jačini svetlosti koju reflektuje slika. Slika se šalje mogućim kanalom komunikacije
U prijemniku reprodukujući element proizvodi zrak čiji intenzitet varira u proporciji sa primljenim signalom. Sinhronišući signali, koji su poslati sa signalom slike, kontrolišu kretanje tačke koja putuje preko ekrana u tačno istom intervalu kao što putuje zrak preko slike koja se očitava u odašiljaču.
Ako se tačka kreće dovoljno brzo, zahvaljujući lenjosti ljudskog oka, gledaocu će se činiti da vidi celinu slike na ekranu, upravo onu koja se emituje.
Svaki televizijski sistem koji je do danas načinjen koristi ovaj princip analiziranja, u ovoj ili onoj formi. Prvobitni sistemi bili su mehanički i koristili su svetlosno osetljive elemente da prikupe svetlost potrebnu za reprodukciju. Današnji sistemi su elektronski i koriste elektrone za skeniranje, kako u cevi kamere, tako i u ekranima za prijem.
Elektronski princip omogućuje oštriju i jasniju sliku. Međutim, u osnovi on radi na isti način kao i mehanički sistem.
• VREME SLIKE U SRBIJI
• U okviru sajma na Starom Beogradskom sajmištu, u jesen 1938. godine, u jednoj hali organizovana je demonstracija Filipsove televizijske opreme. Za vreme trajanja sajma obavljen je i prenos TV programa iz jedne hale u drugu, u trajanju od četiri sata dnevno. U programu su učestvovali glumci, članovi dramske grupe Radio Beograda: Marica Popović, Jovan Gec, Blaženka Katalinić i Viktor Starčić. Beogradska štampa nazvala ih je našim prvim televizijskim zvezdama.
• O televizijskom programu, iz septembra 1938. godine, ondašnji spiker Marica Popović rekla je:
• “Taj prvi program se izvodio nakratko, a to je značilo da je publika imala priliku da samo na desetinu metara od nas, uživa u “živoj” slici i da se divi čudu tehnike. Postojalo je vrlo veliko interesovanje za naš program među posetiocima sajma”.
• Program je trajao 15 minuta, a između izvođenja bile su pauze da bi se uređaji rashladili.
• Svako od izvođenja počinjalo je : “Sada će te čuti i videti…”
• Slična demonstracija televizijskih uređaja izvedena je 1939. godine i u Zagrebu.
• U to vreme televizijski program imale su samo četiri zemlje : Engleska od 1936. godine i od 1937. godine Sjedinjene Američke Države, Sovjetski Savez i Francuska.
• Prvi pokušaj da se u Beogradu napravi televizijski primopredajnik, bio je oktobra 1936. godine, kada je u umetničkom paviljonu Vvijeta Zuzorić na Kalemegdanu bio izložen model televizjskog aparata koji je konstruisao jedan član radio kluba, čije ime nije zabeleženo.
• Posle ove demonstracije, tokom ratnih godina nije bilo televizjskih signala u našoj zemlji, ali ni u Evropi, osim što je nemačka televizija pratila nemačke vojne trupe tokom celog rata sve do 1945.godine. Njihovi programi sadržali su izveštaje sa frontova, muziku i balet. Posle potpisivanja mira BBC je prvi krenuao sa programom i to pet puta nedeljno.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.