studenti
Mesto za uspešne studente

Kalkulacija cene trgovinske robe

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Cena može biti definisana na mnogo načina, a takođe može imati veliki broj različitih pojavnih oblika i termina. Dakle, cena može da se krije iza različitih imena, kao na primer, cena ( za fizičku robu), školarina (za plaćanje obrazovanja ), kamata (cena kredita ili uloženog novca), stanarina (za zakup stana), tarifa (za potrošnju električne energije), honorar (za pružanje profesionalnih usluga), premija ( za osiguranje imovine i lica), članarina ( za članstvo u profesionalnim i drugim organizacijama i udruženjima), plata, porez, doprinos, carina itd.
„Ekonomska teorija nas uči da su cena, vrednost i korist povezani koncepti. Korist je atribut nekog artikla sa potencijalom da zadovolji želje. Vrednost je kvantitativna mera snage (moći) proizvoda da privuče druge proizvode u razmeni, odnosno ekvivalent novcu u robi. Ključ za određivanje cene proizvoda leži u razumevanju vrednosti koju potrošači zapažaju u proizvodu. A ta vrednost rezultira iz njihove percepcije ukupne satisfakcije koju proizvod pruža.“
Obično se pod cenom podrazumeva novčani izraz za vrednost robe, a novac se koristi kao zajednički imenilac za vrednost, dakle kao sredstvo da se cena prilično precizno odredi. U širem smislu, cena može biti određena kao “ono što je neko spreman da pruži da bi dobio nešto drugo“ , jer novčana razmena nije pogodna u svim okolnostima.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.