Odlomak

UVOD
Posmatajući osnove determinante savremenog društveno – ekonomskog ambijenta, lako se nameće jedan sasvim logičan i krajnje argumentovan zaključak da mi danas živimo u “uslužnom društvu”. Uslužne aktivnosti su sadržane gotovo u svakom ekonomskom procesu i s pravom zaslužuju atribut jednog od važnih pokretača ekonomskog mehanizma. Istovremeno, zahtev za brzim promenama i unapređenjem kvaliteta restoranskih usluga na svim nivoima, podudara se sa razvojem ukupnog uslužnog sektora, a pretpostavlja postojanje praktične, racionalne i društveno- ekonomski opravdane strategije razvoja.
Uslužni sektor danas obuhvata različite aktivnosti kao što su: finansije, bankarstvo, konsalting, administracija, telekomunikacije, trgovina, zdravstvo, ugostiteljstvo itd. Važan element usluga su i takozvane proizvodne usluge, koje se u restoraterstvu ogledaju u proizvodnji raznih vrsta jela, zatim proizvodnje mešanih alkoholnih i bezalkoholnih pića, te proizvodnji toplih i hladnih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka.
U proteklom periodu došlo je do generalnog napredka i zbog te činjenice da je pitanje kvaliteta usluga i njihovog daljeg unapređenja postalo jedan od prioritetnih ciljeva uslužne ekonomije.
Uslužne restoranske organizacije su razumele da je ispunjenje želja, potreba i očekivanja korisnika usluga, a samim tim i obezbeđivanje njihove satisfakcije, postalo moguće jedino uz primenu permanentnog sistematskog pristupa u razvoju kvaliteta usluga. U tom smislu kvalitet restoranskih usluga je izuzetno kompleksan koncept koji je postao prepoznatljiv kao jedan od najinteresantnijih u teoriji menadžmenta i marketinga restoranskih usluga i proizvoda.
Briga za kvalitet, postala je imperativ svake uslužne restoranske organizaciji koja teži uspehu. To je dovelo i do razvoja različitih sistema upravljanja kvalitetom restoranskih usluga. Njihova osnovna funkcija je da omoguće povećanje sposobnosti uslužne restoraterske organizacije da privuče nove i zadrži postojeće korisnike restoranskih usluga sa jedne strane, i da obezbede povećanje satisfakcije i lojalnosti korisniku restoranskih usluga sa druge strane. Prioritetan zadatak je, u stvari, razumevanje uticaja restoraterskih usluga na profit i druge finansijske rezultate restoraterske organizacije.

1. TURISTIČKO-GEOGRAFSKI POTENCIJAL RUME
Naziv Ruma prvi put se pojavljuje u “Sremskom defteru” iz 1566. godine, ali njegovo značenje još uvek nije odgonetnuto. Da li je to ime koje su tadašnjem seocetu, smeštenom uz Borkovački potok, nadenuli Turci ili potiče iz ranijih vremena, istoričari još uvek nisu dali pouzdan odgovor. Bilo kako bilo, povoljan geografski položaj, umerena kontinentalna klima, plodna zemlja i blizina glavnih saobraćajnica uslovili su da Ruma odvajkada bude mesto privlačno za naseljavanje, ali i za osvajačke vojske koje su vekovima krstarile po ovim prostorima i za sobom ostavljale tragove različitih kultura .Da bi se upoznala današnja Ruma, mora se vratiti u istoriju, tačnije u praistoriju, jer se tada pojavljuju prvi oblici organizovanog ljudskog života na ovoj teritoriji, o čemu svedoče brojna i dragocena arheološka nalazišta, od kojih je svakako najznačajnije Gomolava, kod sela
Prirodne lepote Srema, blizina Fruške Gore i tradicionalno gostoprimstvo Rumljana čine ovaj kraj nezaobilaznim na turističkoj mapi naše zemlje. U južnom delu Rume smestio se šumski kompleks i lovište “Karakuša”, odredište veoma poznato i privlačno ljubiteljima lova i prirode, a tu je i jezero i izletište “Borkovac”.
Izuzetan spomenik prirode- bara TRSKOVAČA nalazi se u južnom delu Srema (Podlužje). Ovaj prostor sa juga i zapada uokviruje dolina reke Save. Dalje na sever , teren se lagano penje ka obroncima Fruške gore, dok se sa istoka naslanja na dolinu Dunava. Blizina reke Save i područje Obedske bare uslovili su da ova dva zaštićena staništa postanu prirodni, ekološki koridori za retke vrste faune.
Ugostiteljske i smeštajne kapacitete Rume čine „Best Western Plus“ – Hotel „Park“ **** u centru grada, “Vila Hit“ ( sa ugostiteljskom tradicijom koja seže u 18.vek) u Glavnoj ulici, hotel „Borkovac“ u istoimenom prekrasnom izletištu, te nekoliko privatnih motela, kao i niz restorana koji nude sremske gastronomske čarolije, a sve je razvijeniji i seoski turizam, koga reprezentuje etno kuća u selu Jazak, u kome možete osetiti pravi duh ovoga prelepog kraja .

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari