Odlomak

Srpska gastronomija se formirala pod uticajem turske, mađarske, bugarske i delom orijentalne gastronomije.  Odlikuje se pikantnim, ljutim jelima sa paprikom i biberom. Jela srpske kuhinje dosta su raznovrsna.

Šumadija je uvek važila za centar Srbije, i to kako državotvorno, tako i kulturno i geografski. Šumadija je u prošlosti često bila utočište za mnoge naše sunarodnike koji su živeli daleko od geografskog centra Srbije i manje je bila podložna uticajima sa strane, tako da se i za njenu kuhinju može reći da je najautentičnije srpska.

Zahvaljujući čistom vazduhu, lekovitoj vodi, divnim parkovima i mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima i blizini istorijskog Oplenca, Aranđelovac privlači veliki broj posetilaca, a turizam je ovde počeo da se razvija još pre dva veka

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari