studenti
Mesto za uspešne studente

Trgovina oruzijem kao oblik organizovanog kriminaliteta

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Postoje mnogobrojni dokazi da su ljudi u gotovo svim istorijski poznatim civilizacijama koristili različite prirodne supstance koje su uticale na promenu njihove svesti, raspoloženja, mišljenja i ponašanja. Pritom, te supstance, koje danas nazivamo drogama prirodnog porekla (mak, hašiš, koka, različite gljive i slično) korišćene su isključivo u magijskim i religijskim obredima, kao i u lečenju. Iz tog razloga je njihova upotreba oduvek bila pod strogom kontrolom društvene zajednice i mogli su je koristiti samo pojedini predstavnici te zajednice u određeno vreme i u strogo određene svrhe.
Problemu proizvodnje i prodaje oružja u poslednjim godinama se pridaje sve veći značaj. Trgovina naoružanjem i vojnom opremom je postala vrlo unosan posao koji se ubrzano razvija nakon Drugog svetskog rata. U svetu se osniva sve više fabrika za proizvodnju oružja i vojne opreme. Ogromne količine novca se ulažu u razvoj vojne tehnologije i za nabavku oružja. Gigantske transnacionalne kompanije imaju sve veći uticaj u svetu, toliki da čak utiču na odluke vlada pojedinih zemalja. Proizvodnja i prodaja oružja donosi izuzetno visoke profite, što govori da zemlje ne proizvode naoružanje isključivo za sopstvene potrebe i ne čuvaju to kao tajnu, već je prodaja oružja postala i veliki međunarodni posao.
Transnacionalne kompanije koje proizvode i prodaju oružje, zahvaljujući jakim lobijima, izazivaju vojne krize i na taj način vrše realizaciju svojih proizvoda, zbog čega se ratovi navode kao jedan od faktora razvoja Sjedinjenih Američkih Država.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.