Odlomak

UOPĆE O FINANSIJAMA
1) Finansije, ime i nastanak
Termin «finansije» potiče iz latinskog jezika, gdje je riječ «finis», a zatim «finire» i «finare» značila završiti, zaključiti neki posao, okončati jedan spor pomoću novca. U svom današnjem značenju taj pojam se javlja u Francuskoj od XV vijeka i označavao je određeni državni prihod i državnu privredu uopće. Finansije su nastale sa pojavom robne proizvodnje i početkom djelovanja zakona vrijednosti.
2) Značaj, predmet i pojam nauke o finansijama
U savremenom svijetu izučavaju se finansije kao skup novčanih odnosa i tokova koje su u vezi sa državom i užim javno-pravnim kolektivitetima. Aktivnost države koncentrisana na privređivanje novcem (prikupljanje i trošenje) radi ostvarivanja određenih ciljeva naziva se finansijskom aktivnošću države ili državnim finansijama.
Pojam finansija u širem smislu obuhvata sve radnje vezane za upotrebu gotovine, kao i bankarske i berzanske operacije. U užem smislu, ovaj pojam obuhvata samo novčanu privredu javnopravnih tijela – države, kantona, grada, općine.
Pojmom javne finansije označava se proces finansiranja onih potreba čije se zadovoljavanje ne može obezbijediti direktnom primjenom tržišnih zakonitosti.
Nauka o finansijama je naučna disciplina koja se bavi istraživanjem uzročno-posljedičnih odnosa oko pribavljanja, trošenja, upotrebe i čuvanja finansijskih sredstava i imovine, kao i određenih odnosa vezanih za finansijsku aktivnost javnopravnih subjekata. Nauka o finansijama je kompleksna, sintetična nauka koja u sebi sadrži više finansijskih disciplina. Pojaavma iz oblasti finansija bave se mnoge naučne discipline među kojima posebno mjesto zauzimaju 3: teorijska (čista) nauka o finansijama, finansijska politika i finansijsko pravo.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari