Odlomak

1.Uvod

U toku evolucije kod životinja i čoveka razvio se poseban sistem organa- nervni sistem, koji je sposoban da prima draži iz spoljašnje sredine, prenosi nadražaje i omogućuje organizmu da reaguje na njih. Svojim funkcionisanjem on usklađuje rad organizma kao celine. Zahvaljujući posebnim odlikama ovog sistema, čovek je sposoban da govori, misli, uči, pamti, zaključuje, voli, piše stihove, slika, uživa u muzici.
Nervni sistem omogućava vezu organizma sa spoljašnjom sredinom i orijentaciju u njoj. Uticaji iz spoljašnje i unutrašnje sredine izazivaju u telu pojavu nadražaja; oni se preko nervnog sistema prenose do organa koji reaguju, a to su mišići i žlezde. Zajedno sa produktima žlezda sa unutrašnjim lučenjem, nervni sistem povezuje organe, usklađuje njihov rad i omogućava prilagođavanje organizma na promene spoljašnje sredine. U čovekovom mozgu, koji je centralni deo nervnog sistema, nalaze se centri viših nervnih delatnosti i psihičkog života.
2.Nervni sistem
Svaki put, kad bilo šta uradimo, naš nervni sistem se diskretno uključuje na svaki stepen radnje. Ovaj sistem je najkompleksnija i najvažnija mreža komunikacije i kontrole. Nervni sistem je od suštinske važnosti za vid, sluh, našu percepciju bola, kontrolu pokreta, regulaciju telesnih funkcija, poput varenja i disanja, kao i za razvijanja mišljenja, jezičko izražavanje, pamćenje i donošenje odluka.
Uloga nervnog sistema je da reguliše organske procese i rad organizma u celini kao i da reguliše javljanje i tok psihičkih procesa.

2.1.Građa nervnog sistema

Nervni sistem je u osnovi izgrađen od neurona (nervnih ćelija) koji predstavljaju njegove “radne delove” i glavne funkcije nervnog sistema upravo obavljaju neuroni. Njihova funkcija je slična funkciji žica u složenoj električnoj mreži. Oni mogu pratiti promene u spoljašnjoj sredini (draži, stimulusi) i kao odgovor na njih generisati i prenositi informaciju u vidu brzog talasa depolarizacije ćelijske membrane (nervni impuls) do efektornih ćelija. Dakle, neuroni primaju signale u jednom delu nervnog sistema i prenose ih u drugi deo, gde mogu da se prenesu i dalje na druge neurone ili da proizvedu neku radnju, kao što je kontrakcija mišićnih vlakana.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 18 stranica
  • Telesni rast i razvoj -
  • Školska godina: -
  • Skripte, Biologija
  • Srbija,  Kikinda,  Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi  

Više u Biologija

Više u Skripte

Komentari