Odlomak

Studij procesa pridobivanja enzima u rastućim stanicama pekarskog kvasca

SAŽETAK
U ovom radu proveden je uzgoj pekarskog kvasca u kotlastom bioreaktoru Razvijen je matematički model za opis proizvodnje enzima alkohol dehidrogenaze, koji se biosintetizira u
pekarskom kvascu ovisno o uvjetima uzgoja. Na temelju podataka dobivenih uzgojem pekarskog kvasca pri početnoj koncentraciji glukoze c G0≈30 g dm-3 i mikroaerofilnim uvjetima, postavljen je nestrukturni matematički model procesa. Parametri modela procijenjeni su nelinearnom regresijskom analizom korištenjem simpleks metode optimiranja po Nelder-Mead-u. Provedena je ocjena valjanosti modela tako da su rezultati simulacija procesa uz pomoćprocijenjenih parametara uspoređeni sa rezultatima pokusa, te je utvrđeno njihovo slaganje. Model je validiran pri različitim početnim koncentracijama glukoze, te aerobnim uvjetima. Validacijom modela primikraerofilnim uvjetima, ali pri različitim početnim koncentracijama glukoze pokazano je da matematički model vrijedi u rasponu početnih koncentracija glukoze cG0= 5 – 50 g dm-3, dok pri aerobnim uvjetima predloženi model dobro opisuje nastajanje biomase, potrošnju glukoze te promjenu koncentracije etanola tijekom pokusa. Pri aerobnim uvjetima dobivena je manja volumna aktivnost enzima ADH u odnosu na koncentraciju biomase.

Ključne riječi: pekarski kvasac, enzim, alkohol dehidrogenaza, modeliranje

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Hemija

Više u Skripte

Komentari