Mineralne materije
Objavio JELA77 25. mart 2024.
Diplomski/master radovi, Skripte, Hemija
Objavio OmerMajstor 05. januar 2015. Prijavi dokument
Studij procesa pridobivanja enzima u rastućim stanicama pekarskog kvasca
SAŽETAK
U ovom radu proveden je uzgoj pekarskog kvasca u kotlastom bioreaktoru Razvijen je matematički model za opis proizvodnje enzima alkohol dehidrogenaze, koji se biosintetizira u
pekarskom kvascu ovisno o uvjetima uzgoja. Na temelju podataka dobivenih uzgojem pekarskog kvasca pri početnoj koncentraciji glukoze c G0≈30 g dm-3 i mikroaerofilnim uvjetima, postavljen je nestrukturni matematički model procesa. Parametri modela procijenjeni su nelinearnom regresijskom analizom korištenjem simpleks metode optimiranja po Nelder-Mead-u. Provedena je ocjena valjanosti modela tako da su rezultati simulacija procesa uz pomoćprocijenjenih parametara uspoređeni sa rezultatima pokusa, te je utvrđeno njihovo slaganje. Model je validiran pri različitim početnim koncentracijama glukoze, te aerobnim uvjetima. Validacijom modela primikraerofilnim uvjetima, ali pri različitim početnim koncentracijama glukoze pokazano je da matematički model vrijedi u rasponu početnih koncentracija glukoze cG0= 5 – 50 g dm-3, dok pri aerobnim uvjetima predloženi model dobro opisuje nastajanje biomase, potrošnju glukoze te promjenu koncentracije etanola tijekom pokusa. Pri aerobnim uvjetima dobivena je manja volumna aktivnost enzima ADH u odnosu na koncentraciju biomase.
Ključne riječi: pekarski kvasac, enzim, alkohol dehidrogenaza, modeliranje
Objavio JELA77 25. mart 2024.
Objavio batakari 19. februar 2024.
Objavio mitrovicm993 20. decembar 2023.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.