studenti
Mesto za uspešne studente

Artikulator

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Postupak izrade proteže uopšte, pa i totalnih, sastoji se iz više kliničkih (direktnih) i labaratorijskih faza. Kliničke faze se obavljaju na pacijentu, a za realizaciju labaratorijskih faza neophodno je obezbjediti skoro sve uslove i postići skoro potpuno imitiranje dijelova orofacijalnog sistema, njihovih međusobnih odnosa, kao i njihovih funkcija.
Kao jedina potrebna kost glave, donja vilica se u aktu žvakanja, gutanja, govora, disanja itd. pomjera u odnosu na gornju ivicu i ostale kosti glave, zauzimajući pri tome različite položaje.
Da bi se moglo izvršiti simuliranje određenih položaja i pokreta donje vilice, naophodno je u toku izrade proteza koristiti mehaničku napravu koja to omogućuje.
Artikulator je vještačka naprava u koju se unose modeli vilica da bi se simulirali (imitirali, reprodukovali) različiti položaji i pokreti donje vilice.
Artilulator je instrument koji služi za postavljanje modela vilica i zuba, i to u cilju pravilne dijagnoze (kao pomoćno dijagnostičko sredstvo) i sprovođenje adekvatne terapije.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.