studenti
Mesto za uspešne studente

Dinastija Julijevaca-Klaudijevaca

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Književni spomenici iz rimskog doba, koji su većim delom sačuvani u srednjovekovnim rukopisima, glavni su izvori za istoriju starog Rima.
Prva istorijska dela koja govore o dalekoj prošlosti Rima, nisu napisali Rimljani, nego Grci. Među Grcima su i nastala predanja koja su osnivanje rimske države vezivali za legendarne događaje iz grčke istorije – za trojanski rat.
U četvrtom veku pre nove ere, u vreme kada se grčki svet uprkos procvatu civilizacije, politički raspadao, u drugom delu sveta dešavao se suprotan proces. Italija se uveliko politički ujedinjavala i tu se upravo stvarala snažna država koja je obuhvatala celo Apeninsko poluostrvo. Zahvaljujući tom procesu ujedinjavanja Italija je u četvrtom veku pre n. e. brzo postala politički značajna. Takva situacija koja je usmerila razvoj čovečanstva može nas navesti da postavimo jedno osnovno pitanje. Kako je bilo moguće da se na italskom tlu i to na bazi saveza kome je na čelu stajao jedan njegov član, stvori snažna država s jakom vojskom i bogatim finansijama, dok to Grčkoj nikada nije pošlo za rukom?

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.