studenti
Mesto za uspešne studente

Diplomatija u Drugom svetskom ratu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Prema rečima istoričara Marka Mazovera, „za razvoj Evrope u dvadesetom veku nije bilo ključnijeg iskustva (od iskustva Drugog svetskog rata). […] bila je to bitka za društvenu i političku budućnost samog kontinenta. […]. Godine nacističke okupacije, za kojima je došao haos neposrednog ratnog perioda, pokidale su veze među ljudima, uništile domove i zajednice, a u mnogim slučajevima razorile same osnove društva“.
Premda istoričari, kad ispituju uzroke Drugog svetskog rata, uzimaju u obzir niz činilaca − najpre, da su posle Prvog svetskog rata narodi zemalja gubitnica smatrali da se pobednici odnose prema njima nepravedno, zatim, da su demokratije u mnogim evropskim zemljama bile krhke i da je međunarodna ekonomska kriza iz tridesetih godina predstavljala težak udarac za kontinent, gotovo svi se slažu da glavni uzrok Drugog svetskog rata leži u agresivnoj imperijalističkoj politici nacističke Nemačke, fašističke Italije i Japana. Kraj Prvog svetskog rata u Evropu je doneo novi svetski poredak. Porast nemačkog nacionalizma, uzrokovan razočarenjem i ljutnjom zbog potpisivanja, za njih sramotnog Versajskog mira , doveo je do zahteva za stvaranjem Trećeg Rajha, a nemački narod se nije mogao zadovoljiti, sve dok svoju državu ne vidi ponovo kao veliku silu na međunarodnoj sceni.
Promovisanje načela prava na samoopredeljenje dovelo je do stvaranja novih država na ruševinama tri carstva, Otomanskog, Austro-ugarskog i Ruskog. Činjenica da se granice između novonastalih država nisu poklapale sa etničkim granicama, takođe je bila potencijalni izvor sukoba. Novostvorene Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Čehoslovačka i Poljska bile su višeetničke države, što je značilo mogućnost unutrašnjih napetosti. To što je u sastavu neke države bilo više etničkih grupa, dovodilo je do pojačanog nacionalizma nakon što im nije obezbeđena samostalnost koju su smatrali da zaslužuju i naročito koju su im versajski principi formalno garantovali.
Sve te činjenice predstavljale su povoljne uslove za razvoj sukoba u posleratnoj Evropi, koji su konačno doveli do najvećeg rata u istoriji čovečanstva. Drugi svetski rat posebno je ubrzala i velika ekonomska kriza koja je pogodila SAD 1929. godine, a zatim se prenela na ostatak sveta. U skoro svim zemljama došlo je do ogromnog rasta nezaposlenosti i siromaštva, što je izazvalo i pojavu građanskih ratova.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.