DigiGirlz – Microsoft podrska povecanju broja zena u IT-u

Da li će žene promeniti svet informacionih tehnologija? Uprkos statistici koja i dalje pokazuje dominaciju muškaraca u IT sektoru, na početku nove dekade situacija je ipak drugačija nego pre desetak godina. Broj žena u ovoj sferi raste, a za to je zaslužna sve jača podrška i pružanje jednakih šansi. Upravo takve poruke mogle su se čuti na događaju „DigiGirlz“ u organizaciji kompanije Microsoft, koji već tradicionalno okuplja desetine učenica srednjih škola koje zanima programiranje i dalje usavršavanje i rad u IT-u.

Otvarajući ovaj događaj,  Jelena Bratić, Rukovodilac prodaje u sektoru podrške za 24 zemlje Centralno-istočne Evrope, Microsoft Services, istakla je da Microsoft kroz inicijative poput „DigiGirlz“ nastoji da pruži aktivnu podršku povećanju broja žena u IT sektoru i navela da Microsoft, kao vodeća globalna tehnološka kompanija, preuzima ulogu uzora drugim kompanijama kako treba pristupiti ovoj temi.

Nedavna Microsoft istraživanja pokazuju da devojke gube interesovanje za STEM i računarske nauke kako vreme prolazi. U višim razredima osnovne škole, na primer, 31% procenat devojaka veruje da poslovi koji zahtevaju programiranje “nisu za njih”. U srednjoj školi taj procenat raste i do 40%. Do dolaska na fakultet čak 58% devojaka same sebe „otpišu“ za ovakve poslove. Sličan obrazac se primećuje i kada je reč o perspektivi da se nastavi sa STEM programima i računarstvom i nakon školovanja.

No votes yet.
Please wait…