Do obrazovanja i kulture dovoljan samo jedan klik

Sajam obrazovanja „Putokazi“, Programski deo Sajma knjiga „Dani Laze Kostića“ i Virtuelna izložba „Šidski pejzaži Save Šumanovića“ biće održani onlajn, na platformi Novosadskog sajma ExpoOnline.rs, od 24. do 26. marta.

Tokom tri dana, na „Putokazima“ informacije o obrazovnim profilima ponudiće više od 70 učesnika – 40 institucija visokog obrazovanja – Novosadski univerzitet, sa svim fakultetima, 3 naučna instituta, Vojna akademija, državni i privatni fakulteti,

Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, visoke škole u Vojvodini, kao i 20 vojvođanskih srednjih škola i veliki broj srednjih škola u Novom Sadu. Nastupaju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice

“Malim“ i „velikim“ maturantima izlagači će pomoći da nađu odgovor na pitanje „kuda dalje?“. Informacije će dobijati na štandovima, u kontaktima sa izlagačima ili kroz promocije i prezentacije koje će biti održane onlajn.
Za učitelje, nastavnike, profesore, pedagoge, školske psihologe… pripremljene su konferencije i vebinari – „Dualno obrazovanje“, „Naučnoistraživačka delatnost u izazovima vremena“ i „Online učenje – Izazovi online nastave“. Tokom tri dana na Sajmu obrazovanja biće obrađeno oko 20 tema.
Stručne komisije Novosadskog sajma, od 2017. godine ocenjuju i kvalitet vaspitno-obrazovnih ustanova. Radile su i ove godine. Učesnici su ne samo iz Srbije, već i iz Crne Gore i Hrvatske. Spremne su medalje, povelje, plakete, diplome i pehari, a kome odlaze ta priznanja Novosadskog sajma znaće se u sredu, 24. marta.

PROGRAMSKI DEO SAJMA KNJIGA „DANI LAZE KOSTIĆA“

Brend Sajma knjiga u Novom Sadu svakako su uvek bili „Dani Laze Kostića“. Ove godine će takođe biti održani u onlajn izdanju. U digitalnom okruženju srešće se izdavači, pisci, kritičari, istoričari i publika. U tridesetak termina, kroz razgovore i video materijale, biće obrađeno više od 40 tema. Programi će moći da se prate uživo na platformi ExpoOnline.rs, ali i odloženo.

Razgovaraće se o delu Laze Kostića – prevodilačkom radu i filozofskim aspektima njegovog stvaralaštva, a biće predstavljen i prošlogodišnji dobitnik Nagrade „Laza Kostić“. Tema su i književni sadržaji u okviru projekta Evropske prestonice kulture, kao i književni časopisi kao činioci književnog života Novog Sada. Ovoga puta nezaobilazan je i fenomen novosadske (sub)kulturne scene „Lun, kralj ponoći“ Frederika Eštona, zapravo Mitra Miloševića, našeg sugrađanina za kojeg kažu da je najtiražniji pisac sa ovih prostora. Teme „Dana Laze Kostića“ su i izdavaštvo između profitabilnosti i estetskog, savremena turska književnost, antologije – novosadskih priča i novosadskih pesnika.
Posetioce platforme očekuju i promocije knjiga, predstavljanja novih udžbenika, ali i romana za tinejdžere, osnovce, predškolce, priče o kaligrafiji.
Biće i govora o značajnim jubilejima – 100 godina „Dnevnika o Čarnojeviću“ Miloša Crnjanskog, 100 godina kontinuiranog rada Pasterovog zavoda na profilaksi besnila ljudi i životinja, 60 godina Spomen zbirke Pavla Beljanskog, 50 godina zbirke „Krivice“ Aleksandra Tišme. Posetioci će imati priliku da slušaju i o kolonizaciju između dva setska rata i Srpskoj despotovini u Sremu.
U programu su i „Dani ruske kultura“, promocija 160-te pozorišne sezone Srpskog narodnog pozorišta, a čuće se i Svetosavska beseda.
Na „Danima Laze Kostića“, programe, između ostalih organizuju Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Matica srpska, Gradska biblioteka u Novom Sadu, beogradski „Kreativni centar“, Društvo sunarodnika i prijatelja Rusije „Rusija“.
VIRTUELNA IZLOŽBA „ŠIDSKI PEJZAŽI SAVE ŠUMANOVIĆA“

Novosadski sajam je u saradnji sa Galerijom Bel Art i Galerijom slika „Sava Šumanović u Šidu“, na platformi ExpoOnline.rs, pripremio i Virtuelnu izložbu „Šidski pejzaži Save Šumanovića“.
Biće predstavljeno 12 reprezentativnih pejzažnih slika iz Šumanovićevog poznog opusa, koji brojni vrsni kritičari i poznavaoci umetnosti smatraju vrhuncem njegovog slikarstva.
U šetnji kroz galeriju, klik na sliku donosi i nekoliko rečenica o samom delu. Dodatak Izložbi je video sa 30 slika, od kojih se mnoge nalaze u depou Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu, što svedoči da će ova virtuelna 3D postavka biti kuriozitet i prava poslastica za sve ljubitelje likovne umetnosti.

Podrška priredbama Novosadskog sajma, posvećenim obrazovanju i kulturi, a koje će biti održane od srede, 24. do petka, 26. marta, na platformi ExpoOnline.rs su:

⦁ Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja
⦁ Ministarstvo kulture i informisanja
⦁ Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost
⦁ Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice
⦁ Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama
⦁ Grad Novi Sad
⦁ Gradsko veće za obrazovanje
⦁ Gradsko veće za kulturu

Sajam obrazovanja PUTOKAZI, Programski deo Sajma knjiga DANI LAZE KOSTIĆA i Virtuelnu izložbu ŠIDSKI PEJZAŽI SAVE ŠUMANOVIĆA posetioci mogu da vide i prate na platformi ExpoOnline.rs. bez registracije. Ona je obavezna samo za one koji žele da učestvuju u Poklon igri i to na Sajmu obrazovanja. Posete se ne naplaćuju i nisu vremenski ograničene.

No votes yet.
Please wait…