Iskustvo sa master studija na Domus Akademiji

Imali smo zadovoljstvo da nam Jelena Ćetojević odgovori na nekoliko kratkih pitanja i prenese svoje iskustvo sa studija u Milanu. Ona je nakon osnovnih studija donela odluku da svoje dalje obrazovanje nastavi na smeru Interior and Living Design-a na Domus Akademiji.

Možeš li ukratko da nam napišeš put tvog obrazovanja pre upisa na Domus Akdemiju? Koje si osnovne studije završila i kada si upisala studije u Milanu?

Zvanje dipl.ing.arh. sam stekla na Arhitektonsko-Građevinsko-Geodetskom Fakultetu u Banjaluci, u Republici Srpskoj, u oktobru 2018.godine. U januaru 2019. sam upisala Interior and Living Design na Domus Akademiji.

Zbog čega si se odlučila za master studije u inostranstvu i kako si izabrala baš Domus Akademiju u Milanu?

U osmom razredu osnovne škole nastvnik Tehničkog obrazovanja je prepoznao moj talenat i sklonost ka arhitekturi. Bila sam zaljubljenik u umjetnost, učestvovala sam na raznim likovnim kolonijama i paralelno s njima išla na takmičenja iz matematike. Odlučila sam da upišem Banjalučku Gimaziju, da bih stekla što kompletniju sliku o svijetu i kulturama, spoznala svoju, te se kvalitetno pripremila za profesiju koju sam izabrala. Odgovore na sva tehnička pitanja sam dobila na osnovnim studijama u svom rodnom gradu, ali nedostatak fokusiranosti na estetiku i praktični rad me uputio na dalju potragu.

Čitajući o najboljim svjetskim univerzitetima shvatila sam da svoje školovanje želim da nastavim na Domus Academiji u Milanu, jer je njihov sistem fokusiran na praktični rad i duboko istraživanje.

Kako je tekla čitava procedeura oko upisa?

Nakon donešene odluke uslijedio je zbunjujući period pripreme. U najkraćem roku je bilo neophodno pripremiti cv, portfolio, te se predstaviti na ispravan način.

Mnogo mi je pomogla poreporuka kolegice koja je imala odlično iskustvo sa Nemestic studiom. Ostvarila sam kontakt sa njima i riješila sve nedoumice. Mimo ljubaznosti i osnovnih uputstava, osjetila sam i podršku, koja mi je mnogo značila u tom trenutku.

Kako je organizovana nastava i da li ima više teorijskog ili praktičnog rada?

Dinamika, interakcija, istraživanje i kompromis su ključne riječi ovog sistema. Dobro postavljen balans između predavanja i radionica održava pozornost studenata, a uz redovne konsultacije se primjeti brz lični napredak.

Nastava je podijeljena na četiri dijela, projekta, i na stručnu praksu koja traje osam nedelja.

Svi projekti se rade u grupama, kroz koje spoznajemo sami sebe, jer se suočavamo sa ljudima koji dolaze iz različitih kultura, sa različitim stavovima i navikama, ali sa istom namjerom.

Opiši nam jedan dan na fakultetu?

Ne znam da li bih opisala jedan dan u savremeno opremljenoj laboratoriji, istraživanju i predavanju na terenu ili neki treći… Svaki se u potpunosti razlikuje od prethodnog i nosi posebna iskustva, a nerijetko i susretanje sa velikim imenima iz svijeta arhitekture i dizajna.

Ne postoji odgovor kojim bih mogla šablonski odgovoriti da ovo pitanje, osim toga da je svaki dan totalno drugačiji od prethodnog i maksimalno zanimljiv.

Šta ti se na fakultetu naročito dopalo? Šta je ono što razlikuje studije u Bosni (na fakultetu koji si završila) i studije u Milanu (na Domus Akademiji)?

Naročito mi se dopada maksimalna posvećenost svakom pojedincu, poštovanje mišljenja studenata i profesora bez subjektivnih momenata, sa kojim sam se sretala na osnovnim studijama.

Profesori imaju ozbiljne karijere i fenomenalno radno iskustvo. Rado ga prenose na studente i dostupni su.

Fokus je postavljen na ličnom identitetu, a ne na šablonskom inženjerstvu. Uče nas da je kluč uspjeha u nama samima, jer trebamo biti posebni i ponosno se isticati po onome ko smo mi da se ne bismo izgubili u masi dizajnera i arhitekti.

Koliki su troškovi studiranja i života u Milanu?

Razlika u troškovima života na Balkanu i Milanu postoji, ali nije drastično veća.

Najskuplja stavka je stan, ali hrana nije mnogo skuplja. Ukoliko se hranite van kuće troškovi su veći, ali ako sami kuhate cijene su samo za nijansu više od uobičajenih.

Gradski prevoz je odlično povezan, a cijena godišnje karte za studente je 210e.

Da li si zadovoljna saradnjom sa Nemestic-om i koliko su ti pomogli pri upisu?

Naravno, i više nego zadovoljna. Svima bih preporučila od srca!

Ne postoji niti jedna stavka za koju bih mogla reći da može biti bolja.

I na svu pažnju i podršku iznenadila sam se da ne postoje troškovi agencije.

Na osnovu svog dosadašnjeg iskustva, šta bi posavetovala budućim studentima ili đacima, i na čega bi im skrenula pažnju prilikom upisa na ovako prestižnu akademiju?

Preporučila bih da se na vrijeme obrate agenciji Nemestic, jer će dobiti odgovore na sva pitanja.

Ja sam pitala sve po nekoliko puta, jer me bio strah da ne propustim takvu priliku, zbog nedovoljne informisanosti.

Akcenat bih, takođe, postavila i na rješavanje stana. Neophodno je na vrijeme sve riješiti i više puta provjeriti, jer ni sama nisam mogla vjerovati da toliko prevara i lažnih agencija postoji, koje su spremne da uzmu Vaš novac.

Koji su tvoji planovi za budućnost i šta ti je iskustvo na master studijama profesionalno donelo?

Prvi semestar je gotov, a već osjećam napredak, što me čini ponosnom na odluku koju sam donijela i izabrala baš Domus Akademiju.

Voljela bih nekoliko godina, ali ne previše, provesti u inostranstvu, nakon čega bih se vratila u Banju Luku sa iskustvom i tu provela ostatak radnog vijeka. Naša sredina ima mnogo potencijala, ali zbog nedovoljne stope obrazovanja sporije napreduje. Ukoliko ne krenemo od sebe, vjerujem da se mnogo toga neće ni promijeniti.

To je moja vizija u ovom momentu, ali nikada ne znamo koja nam se vrata mogu otvoriti.

No votes yet.
Please wait…