Kada se sretnu mašinsko učenje i poljoprivreda

 

Institut BioSens, kao koordinator H2020 projekta DRAGON i Microsoft razvojni centar u Srbiji, uz podršku Startit centra organizuju inovativno takmičenje ML Hackathon: Plant Your Code, u periodu od 3. do 5. aprila, 2020. godine. Cilj hakatona je da osnaži vezu između zajednice koja se bavi naukom o podacima i poljoprivrede.

Neka od najvažnijih pitanja današnjice odnose se na probleme održive poljoprivrede i kako adekvatno koristiti obradivo zemljište, kao ograničen prirodni resurs. Savremene tehnologije i u ovom domenu mogu predstavljati dobra rešenja, a jedan od najboljih primera predstavlja napredak satelitskih tehnologija, koji nam omogućava da pratimo rast i razvoj biljaka u visokoj prostornoj i vremenskoj rezoluciji. Ovakav pristup razvoju poljoprivrede svakako se može smatrati revolucionarnim, ali da bi se u potpunosti iskoristila vrednost takvih podataka potrebne i su najsavremenije analitičke metode.

ML Hackathon: Plant Your Code predstavlja ne samo zanimljivu, već i jedinstvenu priliku da se razviju nova rešenja u oblasti mašinskog učenja i otkrije potencijal njihove primene u poljoprivredi. Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se prijave za hakaton gde će imati prilike da reše zadatak klasifikacije useva koristeći satelitske podatke Evropske svemirske agencije, SoilGrids podatke o zemljištu i podatke iz polja koje poseduje Institut BioSens.

Rok za prijave za hakaton je 20. mart 2020., putem linka https://datadragon.eu/rs/hackathon/

Uvodno predavanje održaće se 28. marta, u Microsoft razvojnom centru u Beogradu, a samo takmičenje za odabrane timove biće organizovano od petka 3. aprila do nedelje 5. aprila, na dve lokacije u Beogradu i Novom Sadu.

Timovi će imati tačno 40 sati da reše zadatak, a po isteku vremena pobednik će biti tim čije rešenje za klasifikaciju useva bude najpreciznije. Mentori sa Instituta BioSens i iz Microsoft razvojnog  centra u Srbiji pružaće podršku timovima na obe lokacije.

Tri prvoplasirana tima dobiće vredne nagrade, a čak 10 najboljih timova dobiće priliku da svoje inovativne ideje dalje razvijaju u okviru BioSens Akceleratora.

Za prijave i više detalja o ovom važnom takmičenju – pogledajte informacije na https://datadragon.eu/rs/hackathon/.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…