Kako da upišeš fakultet modnog dizajna u inostranstvu?

1

 

Poznato je da su prve škole i instituti za modni dizajn nastali u metropolama koje danas važe za njegove prestonice. Gradovi poput Pariza, Milana i Londona oduvek su bili središte dobrog ukusa i novih trenodova, pa tako i danas kada je moda postala globalna i svima dostupna, ovi gradovi još uvek se drže svog modnog statusa.

Iako je danas sve teže postati ime kao što su to bili veliki dizajneri poput Coco Chanel ili Đianfranko Ferea, modnih magova i umetnika koji su modnom svetu ostavili dragoceno nasleđe, ipak je danas nego ikada ranije mnogo lakše doći do saznanja i metoda koji su ideje vodilje u kreativnom procesu odrastanja i nastajanja jednog modnog dizajnera.  Nekada je to bila privilegija retkih i odabranih, kao i što je moda bila namenje pre svega eliti.

Drugu polovinu 20 veka obeležile su decenije u znacima slobode, ljudskih prava i jednakosti, pa je tako i moda postala dostupnija. Isto tako, osim dostupnosti materijala i komada garderobe, i samo znanje i tehnike modnog dizajna postaju sve popularniji kao disciplina i profesija. U svetskim prestonicama otvaraju se škole, instituti i fakulteti za kostim i modni dizajn.

 

Danas, među mnogobrojnim fakultetima koji nude program modnog dizajna, instituti kao što Central Saint Martins u Londonu osnovan 1856 godine i Institut Marangoni sa svojim centralnim sedištem u Milanu, a osnovan 1935 godine, izdvajaju se kao vodeće institucije koje obrazuju buduće modne dizajnere. Svake godine studenti iz celog sveta apliciraju na ove fakultete, u nadi da će baš oni biti izabrani i pohađati kurs za modnog dizajnera. Osim trogodišnjih, master i prrofesionalnih kurseva u oblasti mode, ovi fakultete nude takođe kurseve dizajna i umetnosti.

Kada je reč o trogodišnjim ili bachelor studijima, ovi programi pročinju svake godine u oktobru mesecu, a konkurs za upis za internacionalne studente tj. studente koji dolaze iz inostranstva otvoren je tokom cele godine. Međutim većina studenata predaju aplikaciju sa svom neophodnom dokumentacijom par meseci pre početka samog kursa. Studentima kojia je potrebna viza, a koji nisu državljani Evropske Unije, se svakako preporučuje da ranije započnu proceduru upisa, zbog dodatne procedure dobijanja studentske vize, koja se vrši putem ovlašćene ambasade.

Dokumenata koja su neophodna za upis na trogodišnje studije jesu: diploma srednje škole i prevod diplome, transkript ocena i prevod, certifikat jezika na koje kojem se studira, CV, motivaciono pismo, portfolio ili izrada projekta na zadatu temu. Takođe na određenim fakultetima potrebno je uplatiti aplikacionu taksu koja (od 100 do 250 eura).  Nakon predaje dokumenata, potrebno je da fakultet proveri vaša dokumenta, nakon čega obaveštava studenta o rezultatu, posle čega počinje procedura upisa. Studenti koji nisu državljani Evrospke Unije, potom odlaze u ambasadu i predaju svu neophodnu dokumentaciju za dobijanje studentske vize.

Kada je u pitanju cena školarine, ovi fakulteti nisu jeftini, ali takođe svake godine postoje konkursi za dobijanje stipendija koje delimično pokrivaju cenu školarine.  Moraju se uzeti u obzir i troškovi života, a posebno u gradovima kao što su Milano ili London, gde je standard znatno veći.

A kako se odvija nastava i kako je koncipiran sam program modnog dizajna na Institutu Marangoni, pročitajte intervju sa Doroteom Pospihalj koja je diplomirala na ovom fakultetu,

No votes yet.
Please wait…