Nezaposleno oko 200.000 mladih

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje oko 200.000 mladih je nezaposleno, izjavio je danas menadžer vladinog tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Ivan Sekulović. To je 36 odsto i taj procenat svrstava Srbiju u sam evropski vrh nezaposlenosti mladih, istakao je Sekulović i najavio da će vlada praviti jasne planove kako da nezaposlenost dostigne evropski nivo od 15 odsto.

U poslednje dve godine imamo pozitivne trendove, ali oni nisu održivi jer mladi planiraju posao u svetu, rekao je Sekulović.

Kako je podvukao, mora se olakšati prelaz mladih iz sveta obrazovanja u svet rada.

Pokušaćemo da napravimo partnerstvo između obrazovnih institucija i privatnika, naveo je Sekulović.

Sekulović je podsetio i da se već nekoliko godina sprovode aktivne mere politike zapošljavanja, ali da one ne daju efekte, te da su budžetska ulaganja nedovoljna.

U uslovima kada je makroekonomska stabilnost ostvarena, imamo prostor da ulažemo u nove modele – studentske prakse, studentske poslove, partnerstva sa biznis-zajednicom. Ovo se tiče i resora prosvete, privrede, finansija, istakao je Sekulović.

On je istakao da vlada pokušava da napravimo četiri međuresorna tima koji će se baviti temama koje povezuju različite resore – povezivanjem Srbije sa Evropom i svetom, stvaranjem ekonomskih prilika za sve, ljudskim pravima i bezbednošću i pružanjem boljih usluga građanima.

Podsticanje zapošljavanja mladih je razvojna šansa za ekonomiju svake zemlje, a država treba da radi na većem uključivanju mladih na tržište rada, ocenjeno je danas na konferenciji posvećenoj zapošljavanju mladih.

Predstavnici javnog i nevladinog sektora, biznis udruženja, organizacija mladih, kao i gosti iz inostranstva diskutovali su o modelima i primerima dobrih praksi za uključivanje mladih na tržište rada i pokušali da definišu preporuke za prevazilaženje problema visoke nezaposlenosti i neaktivnosti među mladima.

Svi smo saglasni da postoje programi vlade, prakse kompanija, kao i organizacija koje su usmerene na stvaranje uslova za veću zapošljivost mladih. Među ovim programima neophodno je da postoji saradnja i koordinacija kako bi zajedno doprineli većem uključivanju i boljoj zapošljivosti mladih, rekao je izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva Neven Marinović.

Kako su saopštili organizatori konferencije, članica Upravnog odbora CSR Europe Silija Mur je navela da je uloga države u stvaranju povoljnog okruženja i podsticanju programa za zapošljavanje mladih velika, i da na to treba da se gleda kao na razvojnu šansu za ekonomiju jedne zemlje.

Konferenciju “Pakt za mlade – jačanje partnerstva za podsticanje zapošljivosti i socijalnog uključivanja mladih” organizovali su Forum za odgovorno poslovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Beogradska otvorena škola.

Pakt za mlade je deo Nacionalnog dijaloga za podsticanje zapošljavanja mladih u Srbiji, u okviru koga će 20. i 21. septembra biti održana međunarodna konferencija o srednjem stručnom obrazovanju – Zajednička vizija: Obrazovanje za praktično znanje.

Izvor: RTV

No votes yet.
Please wait…