OBRAZOVANJE I KULTURA SU NEZAUSTAVLJIVI

Tokom tri dana, zabeleženo je više od 22.000 posetilaca, koji su priredbe posvećene obrazovanju i kulturi pratili na platformi ExpoOnline.rs, FB i Instagram profilima kao i na sajtu Novosadskog sajma. Nastupilo je više od 70 izlagača. Predstavljeno 500 obrazovnih profila. U četrdesetak termina, na Sajmu obrazovanja i “Danima Laze Kostića”, govorilo se o 65 tema.

Na platformi Novosadskog sajma ExpoOnline.rs, od 24. do 26. marta, održane su priredbe posvećene obrazovanju i kulturi – Sajam obrazovanja PUTOKAZI, Programski deo Sajma knjiga “Dani Laze Kostića” i Virtuelna izložba “Šidski pejzaži Save Šumanovića”.
Najveći broj posetilaca zabeležen je na Sajmu obrazovanja. Najviše ih je bilo iz Srbije, ali su priredbe videli i oni koji žive u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Platformi su najčešće pristupali preko mobilnih telefona, u večernjim časovima, a starosne granice praktično nisu zabeležene.
U programima, najviše pažnje su privukli Sajam obrazovanja, svečana otvaranja priredbi, uručenje Nagrade “Laza Kostić”, vebinar posvećen onlajn učenju, Virtuelna izložba “Šidski pejzaži Save Šumanovića”, potom predstavljanje Tehnološkog fakulteta i Poklon-igra Novosadskog sajma. U halama su najčešće posećivane novosadske srednje škole – Medicinska škola “7. April”, Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin”, Gimnazija “Laza Kostić” i Tehnička škola “Pavle Savić”, kao i Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn”. Među fakultetima najzanimljiviji posetiocima bili su Medicinski i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu.
Na FB i instagram profilima Novosadskog sajma domet objava je bio veći od 200.000. Najinteresantnija tema je takođe bilo obrazovanje, ali i pisana reč, a društvene mreže Novosadskog sajma su pomogle mnogim zaljubljenicima u knjige da ih i dobiju na poklon.

SAJAM OBRAZOVANJA PUTOKAZI

Na Sajmu obrazovanja PUTOKAZI predstavilo se više od 70 izlagača – Novosadski univerzitet, sa svim fakultetima, 3 naučna instituta, Vojna akademija, državni i privatni fakulteti, Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, visoke škole u Vojvodini, kao i 20 vojvođanskih srednjih škola i veliki broj srednjih škola u Novom Sadu. Nastupili su Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.
Učenicima su na štandovima postavljenim u četiri hale, ponuđene informacije o 500 obrazovnih profila, a za đake i studente i sve koji rade u prosveti dodatno su, takođe online, organizovane prezentacije, konferencije i vebinari. Obrađivane su teme kao što su dualno obrazovanje, nastava i učenje u onlajn nastavi, motivacija učenika, nastavnici i profesori kao scenaristi, reditelji, glumci i snimatelji, učenje i ocenjivanje u onlajn nastavi. Tema je bila i naučnoistraživačka delatnost u izazovima vremena. Predstavili su se Poljoprivredni fakultet, Tehnološki fakultet, Fakultet tehničkih nauka, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, Novi Sad, Visoka tehnička škola strukovnih studija, Novi Sad i novosadski Medicinski fakultet.

PROGRAMSKI DEO SAJMA KNJIGA „DANI LAZE KOSTIĆA“

U digitalnom okruženju, za razliku od prethodnih godina, na Programskom delu Sajma knjiga „Danima Laze Kostića“, sreli su se izdavači, pisci, kritičari, istoričari i publika. U tridesetak termina, kroz razgovore i video materijale, obrađeno je više od 40 tema. Posetioci platforme su mogli da prate promocije knjiga, predstavljanja novih udžbenika, ali i romana za tinejdžere, osnovce, predškolce, razgovore o istorijskim temama, obeležavanja godišnjica književnih dela, ustanova i institucija – 100 godina „Dnevnika o Čarnojeviću“ Miloša Crnjanskog, 100 godina kontinuiranog rada Pasterovog zavoda na profilaksi besnila ljudi i životinja, 60 godina Spomen zbirke Pavla Beljanskog, 50 godina zbirke „Krivice“ Aleksandra Tišme. bilo je tu i kulturno-umetničkog programa i to na „Danima ruske kultura“, gde je priređena i Multimedijalna izložba „Dostojevski u srpskoj kulturi“, sinhronizovana na srpski jezik. Na „Danima Laze Kostića“, programe su između ostalih organizovali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Matica srpska, Gradska biblioteka u Novom Sadu, beogradski „Kreativni centar“, Društvo sunarodnika i prijatelja Rusije „Rusija“.

VIRTUELNA IZLOŽBA „ŠIDSKI PEJZAŽI SAVE ŠUMANOVIĆA“

Novosadski sajam je u saradnji sa Galerijom Bel Art i Galerijom slika „Sava Šumanović“ u Šidu, na platformi ExpoOnline.rs, pripremio i Virtuelnu izložbu „Šidski pejzaži Save Šumanovića“.
U 3D formatu je predstavljeno 12 reprezentativnih pejzažnih slika iz Šumanovićevog poznog opusa, koji brojni vrsni kritičari i poznavaoci umetnosti smatraju vrhuncem njegovog slikarstva.
Dodatak Izložbi je video sa 30 slika, od kojih se mnoge nalaze u depou Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu, što svedoči da je ta postavka kuriozitet i prava poslastica za sve ljubitelje likovne umetnosti.

Poklon igra

Za posetioce Sajma obrazovanja PUTOKAZI organizovana je Poklon igra. Svi koji su se upravo na toj priredbi registrovali kao učesnici Poklon igre imali su šansu da dobiju laptop, tablet računar ili mobilni telefon. Prijavljivanje je trajalo do 16 časova u petak, 26. marta.
Ko će imati najviše sreće odrediće algoritam koji automatski, bez ičijeg uticaja, bira slučajnog (random) dobitnika iz spiska sačinjenog od svih prijavljenih učesnika. Imena najsrećnijih posetilaca Sajma obrazovanja znaćemo u petak, 26. marta, posle 19 časova. O dobitnicima ćemo vas naknadno obavestiti.

Podrška priredbama Novosadskog sajma, posvećenim obrazovanju i kulturi bili su:

⦁ Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja
⦁ Ministarstvo kulture i informisanja
⦁ Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost
⦁ Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice
⦁ Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama
⦁ Grad Novi Sad
⦁ Gradsko veće za obrazovanje
⦁ Gradsko veće za kulturu

Sajam obrazovanja PUTOKAZI, Programski deo Sajma knjiga DANI LAZE KOSTIĆA i Virtuelna izložba ŠIDSKI PEJZAŽI SAVE ŠUMANOVIĆA i dalje se nalaze na platformi ExpoOnline.rs.

Svi mogu da ih posete bez registracije. Poseta se ne naplaćuje i nije vremenski ograničena.

No votes yet.
Please wait…

Click to access the login or register cheese