Posetite Sajam obrazovanja „Putokazi“ u Novom Sadu

 

Sajam obrazovanja „Putokazi“ koji će se održati od 7. do 9. marta omogućiće kompletan uvid u mogućnosti srednjoškolskog i srednjeg obrazovanja u Srbiji, ali i u inostranstvu. Učenicima završnih razreda osnovne škole predstaviće se 15. državnih srednjih škola iz Novog Sada, među kojima prvi put nastupa Baletska škola.

Na Sajmu će nastupiti svi fakulteti Novosadskog univerziteta, kao i tri naučna instituta. Na štandu Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost predstaviće se i Ministarstvo prosvete Republike srpske sa univerzitetskom ponudom. Tim povodom razgovarali smo sa portparolom Novosadskog sajma, Mirjanom Marić.

-Šta je cilj ovogodišnjeg sajma „Putokazi” i kome je on sve namenjen?

Sajam obrazovanja „Putokazi“ promoviše srednje škole i fakultete državnog i privatnog sektora i prvenstveno je namenjen učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Neizostavan segment „Putokaza“ je prezentacija novina u školstvu u Srbiji. Cilj Sajma je i promocija obrazovanja za sve i afirmacija doživotnog školovanja.

-Koje su to ovogodišnje novine na sajmu u odnosu na prethodne godine?

Na sajmu obrazovanja će prvi put ove godine biti prisutno 15 novosadskih srednjih škola. Praktično sve srednje škole, sem muzičke, koje rade na teritoriji Grada Novog Sada predstaviće obrazovne profile. Učenici završnih razreda osnovne škole imaće uvid u ponudu školovanja i u Švajcarskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Nastup svih fakulteta Novosadskog univerziteta i tri naučna instituta, uz ponudu fakulteta državnog i privatnog sektora iz cele zemlje i visokoobrazovnih institucija iz Švajcarke, Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Španije, Slovenije, Slovačke, Rusije, Crna Gora, Republike Srpske, omogućiće budućim studentima da se lakše opredele za nastavak školovanja.

-Da li su tokom održavanja sajma u planu i određene koferencije i radionice?

Ove godine smo odlučili da dodatne sadržaje posvetimo učenicima i skrenemo pažnju na značaj sporta, muzike i druženja. S obzirom na popularnost basketa 3×3, u petak, 8. marta, uz podršku naših svetskih prvaka, Sportskog udruženja „BASKET 3×3“, biće održan 1. Kup Sajma obrazovanja za srednjoškolce. Pravo učešća imaju samo izlagači i mogu da delegiraju po jednu ekipu. U saradnji sa Školskom upravom za Južnobački i Sremski okrug u subotu, 9. marta biće održana Liga akustičnih rok bendova srednjih škola. U muzičkom takmičenju mogu da učestvuju svi srednjoškolski bendovi, potrebno je samo da se unapred prijave. Broj bendova nije ograničen i jedna škola može da ima više predstavnika.

-Koga od gostiju možemo očekivati i da li će biti gostiju iz inostranstva?

Kvalitet više ponudi na Sajmu obrazovanja daće Međunarodni kutak, koji će biti priređen samo prvog dana „Putokaza“, 7. marta. Ponudu obrazovnih profila predstaviće 16 fakulteta i srednjih škola iz Švajcarske, Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Španije, Slovenije i Slovačke.

-Da li je i tokom ovog događaja u planu održavanja i sajam zapošljavanja, kao prethodnih godina?

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, filijalom u Novom Sadu i ove godine organizujemo Sajam zapošljavanja. Biće održan prvog dana „Putokaza“ u četvrtak, 7. marta u Auli Novosadskog sajma.

– Po čemu se Sajam obrazovanja Putokazi odvaja od drugih sajmova obrazovanja u našoj zemlji?

Sajam obrazovanja u Novom Sadu predstavlja celokupnu sliku obrazovnih profila srednjeg i visokog školstva u našoj zemlji, upotpunjenu ponudom srednjih škola i fakulteta iz inostarnstva.

-Na čemu će ove godine biti akcenat ( tokom protekle godine to je bilo na dualnom obrazovanju)?

Akcenat “Putokaza” u 2019. godini  je upotreba informacionih tehnologija,  dualno obrazovanje i razvoj gimnazijskog obrazovanja. Istovremeno, ali od 5. do 11. marta se održavaju i Sajam knjiga i Izložba umetnosti „Art ekspo“.

Ulaz na sve priredbe je besplatan.

 

No votes yet.
Please wait…