Studenti i srednjoškolci iz devet zemalja nadmetali se na međunarodnom takmičenju u programiranju

Ukupno 60 srednjoškolaca i studenata iz devet zemalja Evrope i regiona, okupilo se danas u finalu međunarodnog takmičenja u programiranju – Bubble Cup 9. Podeljeni u 20 timova, finalisti su se takmičili u rešavanju algoritamskih zadataka, a ove godine Srbiju je na takmičenju predstavljalo rekordnih osam timova. Pored naših ekipa finale je okupilo takmičare iz Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Belorusije, Letonije, Rusije i Engleske.

Bubble Cup već devetu godinu za redom nastoji da popularizuje programiranje među mladima i usmeri ih ka znanju i inovacijama. Takmičenje je nastalo kao inicijativa programera Razvojnog centra Microsoft-a u Srbiji sa ciljem da ukaže mladima na značaj korišćenja, kreiranja i primene informacionih tehnologija.

Svečanom otvaranju finala prisustvovala je Tatjana Matić, Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Ministarstvo za telekomunikacije uspešno sarađuje sa Microsoft-om u Srbiji na projektima IT edukacije i izuzetna nam je čast što smo danas zajedno otvorili deveti Bubble Cup. Koncept ovog takmičenja uklapa se u ciljeve koje mi kao resorno ministarstvo imamo kada je u pitanju razvoj informacionog društva u republici Srbiji. Ovakve aktivnosti doprinose razvoju i povećanju interesovanja mladih ljudi za programiranje i upotrebu savremenih tehnologija. Nastavićemo i u budućnosti da podržavamo ovakve inicijative, kroz programe koje sprovodimo, ali i kroz dalju saradnju sa Microsoft-om, jer je to zaista neophodno da bismo decu koja pokazuju izuzetne sposobnosti u ovoj oblasti zadržali u Srbiji“ – istakla je Tatjana Matić.

Veliki broj timova iz Srbije koji su se ove godine plasirali u finale takmičenja učestvovao je i ranijih godina, a programiranjem se bave u matičnim školama zahvaljujući inicijativi svojih profesora. Imajući u vidu da informacione tehnologije u današnje vreme mogu imati izuzetan doprinos u poboljšanju kvaliteta obrazovanja, pored Bubble Cup takmičenja, Razvojni centar Microsoft-a u Srbiji oformio je poseban servis za učenje  i vežbanje programiranja Bubble Bee (http://bee.bubblecup.org/) koji je prilagođen svim uzrastima, počev od osnovne škole, i namenjen svima koji su zainteresovani da nauče osnove programiranja, ili da provere svoje znanje. Ovaj servis je besplatan za sve korisnike, a koriste ga i profesori kao podršku u nastavi.  Ovakvi programi i projekti imaju za cilj da nauče mlade da u digitalnom svetu budu ne samo korisnici, već i stvaraoci novih tehnologija i na taj način definišu svoju budućnost.

„Bubble Cup je jedna izuzeto važna inicijativa koju je započeo Microsoft razvojni centar Srbije, sa namerom da motiviše mlade da se bave informatikom i programiranjem i razvojem softvera, jer je to oblast kojom zaista mogu da menjaju svet. U skladu sa tim, poruka mladim ljudima jeste da se takmiče, učestvuju u inicijativama kao što je ova jer na taj način razvijaju sebe i istovremeno dobijaju mogućnost da razvijaju i svet oko sebe.“ – rekao je Dražen Šumić iz Microsoft Razvojnog Centra Srbije.

Nakon još jednog uspešno završenog Bubble Cup-a, Razvojni centar Microsofta u Srbiji poziva srednjoškolce i studente da se i sledeće godine prijave  i priključe zajednici od preko 3000 mladih programera širom sveta, koliko ih je do sada učestvovalo na ovom prestižnom takmičenju.

No votes yet.
Please wait…

Click to access the login or register cheese