Studenti i srednjoškolci iz devet zemalja nadmetali se na međunarodnom takmičenju u programiranju

Ukupno 60 srednjoškolaca i studenata iz devet zemalja Evrope i regiona, okupilo se danas u finalu međunarodnog takmičenja u programiranju – Bubble Cup 9. Podeljeni u 20 timova, finalisti su se takmičili u rešavanju algoritamskih zadataka, a ove godine Srbiju je na takmičenju predstavljalo rekordnih osam timova. Pored naših ekipa finale je okupilo takmičare iz Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Belorusije, Letonije, Rusije i Engleske.

Bubble Cup već devetu godinu za redom nastoji da popularizuje programiranje među mladima i usmeri ih ka znanju i inovacijama. Takmičenje je nastalo kao inicijativa programera Razvojnog centra Microsoft-a u Srbiji sa ciljem da ukaže mladima na značaj korišćenja, kreiranja i primene informacionih tehnologija.

Svečanom otvaranju finala prisustvovala je Tatjana Matić, Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Ministarstvo za telekomunikacije uspešno sarađuje sa Microsoft-om u Srbiji na projektima IT edukacije i izuzetna nam je čast što smo danas zajedno otvorili deveti Bubble Cup. Koncept ovog takmičenja uklapa se u ciljeve koje mi kao resorno ministarstvo imamo kada je u pitanju razvoj informacionog društva u republici Srbiji. Ovakve aktivnosti doprinose razvoju i povećanju interesovanja mladih ljudi za programiranje i upotrebu savremenih tehnologija. Nastavićemo i u budućnosti da podržavamo ovakve inicijative, kroz programe koje sprovodimo, ali i kroz dalju saradnju sa Microsoft-om, jer je to zaista neophodno da bismo decu koja pokazuju izuzetne sposobnosti u ovoj oblasti zadržali u Srbiji“ – istakla je Tatjana Matić.

Veliki broj timova iz Srbije koji su se ove godine plasirali u finale takmičenja učestvovao je i ranijih godina, a programiranjem se bave u matičnim školama zahvaljujući inicijativi svojih profesora. Imajući u vidu da informacione tehnologije u današnje vreme mogu imati izuzetan doprinos u poboljšanju kvaliteta obrazovanja, pored Bubble Cup takmičenja, Razvojni centar Microsoft-a u Srbiji oformio je poseban servis za učenje  i vežbanje programiranja Bubble Bee (http://bee.bubblecup.org/) koji je prilagođen svim uzrastima, počev od osnovne škole, i namenjen svima koji su zainteresovani da nauče osnove programiranja, ili da provere svoje znanje. Ovaj servis je besplatan za sve korisnike, a koriste ga i profesori kao podršku u nastavi.  Ovakvi programi i projekti imaju za cilj da nauče mlade da u digitalnom svetu budu ne samo korisnici, već i stvaraoci novih tehnologija i na taj način definišu svoju budućnost.

„Bubble Cup je jedna izuzeto važna inicijativa koju je započeo Microsoft razvojni centar Srbije, sa namerom da motiviše mlade da se bave informatikom i programiranjem i razvojem softvera, jer je to oblast kojom zaista mogu da menjaju svet. U skladu sa tim, poruka mladim ljudima jeste da se takmiče, učestvuju u inicijativama kao što je ova jer na taj način razvijaju sebe i istovremeno dobijaju mogućnost da razvijaju i svet oko sebe.“ – rekao je Dražen Šumić iz Microsoft Razvojnog Centra Srbije.

Nakon još jednog uspešno završenog Bubble Cup-a, Razvojni centar Microsofta u Srbiji poziva srednjoškolce i studente da se i sledeće godine prijave  i priključe zajednici od preko 3000 mladih programera širom sveta, koliko ih je do sada učestvovalo na ovom prestižnom takmičenju.

No votes yet.
Please wait…