U susret Međunarodnom danu mladih: Centar “Jaki mladi” na Sajmu udruženja za mlade

Centar “Jaki mladi”  biće predstavljen na Sajmu udruženja za mlade, koji se povodom Međunarodnog dana mladih, održava u Inkubatoru “Gnezdo”, u subotu, 12.08. od 17 do 19 časova, u organizaciji Kancelarije za mlade Grada Beograda.

Nakon Sajma, biće održan koktel, uz prisustvo zvaničika Grada Beograda i stipendista Fonda za mlade talente. Sajam udruženja za mlade, na kome se predstavlja i Centar “Jaki mladi” je centralni događaj, u nizu različitih dešavanja, koje je Kancelarija za mlade Beograd, u susret Međunarodnom danu mladih organizovala u periodu od 07. do 12. avgusta.

Karijerni centar „Jaki mladi“ otvoren je u okviru projekta „Jaki mladi – Održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku“, koji SOS Dečija sela Srbija sprovode u partnerstvu sa nemačkom Fondacijom Herman Gmajner i lokalnim partnerima. Osnovna uloga Centra „Jaki mladi“ je podrška u povećanju zapošljivosti mladih iz ugroženih grupa sa teritorije grada Beograda. Fokus je na mladima do 30 godina koji su imali/imaju status deteta bez roditeljskog staranja kao i na mladima koji su uključeni u programe podrške porodicama u riziku koje sprovode SOS Dečija sela.

Do sada je uvodnu obuku u Centru „Jaki mladi“ pohađalo 52 mladih, od čega 28 devojaka. Iskustvo razgovora sa poslodavcima dobilo je njih  39, dok 37 ima individualne razvojne planove. 14 mladih ljudi je završilo stručne obuke i dobilo novo zanimanje, 5 je na stručnoj obuci, 9 pohađa stručnu praksu, 5 razvija ideju za započinjenje sopstvenog posla, a 24 se zaposlilo.

Na predstojećem Sajmu udruženja za mlade, posetioci će imati priliku da se bliže upoznaju sa svim uslugama koje Centar nudi, kao i da saznaju više informacija o pozivu za praksu za mlade bez roditeljskog staranja, koji su, u okviru projekta „Jaki mladi – podrška zapošljavnju“, raspisali SOS Dečija sela Srbija i NALED.

Međunarodni dan mladih, 12. avgust, obeležava se širom sveta, sa ciljem skretanja pažnje na položaj mladih i probleme sa kojima se oni svakodnevno susreću. Tema ovogodišnjeg Dana mladih je „Youth Building Peace – Mladi grade mir“.

No votes yet.
Please wait…