Uži izbor za Nagradu “Laza Kostić”

Pet naslova se našlo u užem izboru za Nagradu “Laza Kostić”, koja će biti uručena na predstojećim virtuelnim “Danima Laze Kostića”.
Među delima koja pretenduju na književnu nagradu Novosadskog sajma ima poezije, kratke proze, priča. Tu su i jedan roman i naučna monografija.

“Kosmičke zazive” Nikole Strajnića, zbirku poezije, objavio je Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“, “Skarabej od žada”, priče Emsura Hamzića su svetlost dana ugledale u izdanju zrenjaninske Agore. Kratku prozu Jovice Aćina “Polazeći od kraja sveta” objavila je beogradska Laguna, kao i roman “Ljudi bez grobova” Enesa Halilovića. Svi naslovi su iz 2020. godine, dok je kandidat za laskavo priznanje i naučna monografija “Agon i melanholija. Život i delo Miloša Crnjanskog” Gorane Raičević, izdanje novosadske Akademske knjige iz ove godine.

Biće proglašeni i dobitnici priznanja za Izdavački poduhvat i Nagrade za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu.
Žiri je radio u sastavu: Franja Petrinović, predsednik i članovi Jelena Marićević Balać i Goran Ibrajter. Uži izbor za Nagradu “Laza Kostić”
Nagrade će biti uručene u sredu, 24. marta, neposredno posle otvaranja Programskog dela Sajma knjiga “Dana Laze Kostića”, koji se održavaju do 26. marta. Paralelno sa njima, na platformi Novosadskog sajma ExpoOnline.rs, priređuju se i Sajam obrazovanja “Putokazi”, i Virtuelna izložba “Šidski pejzaži Save Šumanovića”.

Od volovskih kola do virtuelnog prostora

Događaji iz prethodne godine su i Novosadski sajam, tačnije priredbe na Novosadskom sajmu doveli u svojevrsni proces tranzicije od tradicionalnih susreta oči u oči i rukovanja po dogovorenom poslu, do onlajn događaja kakvi će biti i oni koje planiramo od 24. do 26. marta. Prošlogodišnji izazov, sa globalnim promenama u životima i poslovanju, Novosadski sajam je prihvatio aktivno i kreirao platformu ExpoOnline.rs. Na tom novom prostoru delovanja premijeru je doživeo Međunarodni poljoprivredni sajam. Tako smo za 90 godina stigli od volovskih kola do virtuelnog prostora. Poljoprivredni sajam upravo ovih dana ulazi u desetu deceniju postojanja. Prva Izložba rasne stoke i sajam, onaj po kojem brojimo sve dosadašnje je završen na današnji dan 1931. godine.
Za vreme kada je organizovan Prvi poljoprivredni sajam, od 14. do 18. marta 1931, bili su to nestvarni, a sada su i nestvarno dobri načini za uspostavljanje i jačanje poslovnih veza. Na platformi je ponuđen niz funkcionalnih prednosti za tradicionalne i nove učesnike najznačajnijeg agrobiznis događaja u Jugoistočnoj Evropi, ali i svih drugih priredbi koje organizuje najstarija sajamska kuća na ovim prostorima.

Raduju veze uspostavljene onlajn, ali sa nadom da će epidemiološka situacija to dozvoliti, Novosadski sajam 88. međunarodni poljopriivredni sajam, planira za početak jeseni, od 18. do 24. septembra.

No votes yet.
Please wait…