studenti
Mesto za uspešne studente

AbdulHamid II

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVOD

U prvom dijelu ovog seminarskog rada govorim o djetinstvu i mladosti Abdul Hamida II. Rođen 1842. i kao vrlo mlad ostao bez majke što mu je prouzrokovalo brojne probleme tokom mladosti. Možemo vidjeti da je bio vrlo pametan te da se fokusirao na putovanja i edukaciju. Također, bio je i vrlo religiozan a samim time i dosta milostiv. Bavio se brojnim stvarim a između ostaloga i stolarstvom.
U drugom dijelu seminarskog rada govorim o politici koju je Abdul Hamid sprovodio. Govorimo o samom dolasku na vlastu gdje je smjenio svoga brata Murata. O uspostavljanju ustava i parlamenta što je bilo pod indirektnim utjecajem tadašnjih problema na našem području kao i brojnim reformama koje je nastojao vršiti.
U trećem dijelu govorim o početku raspadanja samom carstva, gdje dolazi do dezintegracije. Rat sa Rusijom i nekoliko pogrešnih poteza kao što su prijateljstvo sa Njemačkom rezultiralo je brojnim problemima i nezadovoljstvima stanovništva , gdje na kraju dolazi i do neuspješnog pokušaja atentata.
U posljednjem dijelu govorim o drugom ustavu, to jest u vraćanju suspendiranog prvog ustava i parlamenta što će na kraju uzrokovati i samu smjenu sultana gdje on biva otklonjen i zarobljen a na vlast dolazi njegov brat Mehmed V. Ono što je ostalo iza njega jeste 33 godine vladavine koja nije bila toliko produktivna i bila je sami uvod u propast jedne duge imperi

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.