Odlomak

Alergija na hranu obuhvata sve veći broj ljudi širom svijeta. Češće se javlja kod djece nego u odraslih. Mnogo faktora učestvuje u uspostavi i održavanju imunotolerancije na alergene hrane, a ključnu ulogu imaju imunokompetentne stanice u sluznici gastrointestinalnog trakta. Pojava alergija na hranu mijenja se s dobi, a mijenjaju se i alergeni koji je izazivaju. Češće su u prvim godinama života zbog još nedovoljne zrelosti imunološkog sistema. Kod djece, češće nego kod odraslih, alergeni su mlijeko, jaja, kikiriki, soja, pšenica, morska riba, a kod odraslih češće nego kod djece kikiriki, orasi, lješnjaci, morska riba, voće. Alergije na hranu mogu se javiti u svakoj životnoj dobi. Alergijska reakcija na hranu se definiše kao poremećaj koji je posljedica IgE specifičnog imunološkog odgovora koji se opet javlja nakon ekspozicije određenoj vrsti hrane.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari