studenti
Mesto za uspešne studente

Bakar i njegove legure

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

1.    Uvod

Bakar je hemijski element sa simbolom Cu i atomskim brojem 29 i atomskom masom 63,54. Bakar spada u teške metale i njegova specifična težina iznosi 8,9 kg/cm3, a temperatura topljenja1083̊ C. Bakar je crvenkaste boje. Posle srebra, najbolji je provodnik toplotne i elktrične energije.
Bakar je veoma plastičan materijal koji se može obrađivati deformacijom kako u hladnom tako i u toplom stanju. Veoma je plastičan i kristališe se u površinsko centriranu kubnu rešetku.
To je rastegljiv metal sa veoma visokom toplotnom i električnom provodljivosti zbog čega se koristi za izradu legura. Dobro se legira sa cinkom, olovom alumimijumom i  kalajem. Legure bakra imaju mnogo veću zateznu čvrstoću nego čist bakar, ali su slabi provodnici toplote pa se više koriste kao toplotni izolatori.
Oblici bakarnih polufabrikanata mogu biti različiti: limovi, trake, cevi, poluge i slično.

 

 

 

 

2.    Istorija bakra

Bakar je poznat od davnina, kao osnovni sastojak bronze. Neka od najvećih nalazišta bakarne rude nalazila su se oko velikih jezera na granici SAD-a i Kanade, gde je pronađeno više od 10 000 mesta iskopa od kojih su neka stara i 3000 godina p.n.e. Geohemijska analiza je potvrdila da je taj bakar bio eksportiran do Južne Amerike jer su njegovi tragovi nađeni u grobovima Inka, a postoje i realne teorije da je bakar bio prodavan Egiptu i Bliskoistočnim zemljama.

Zbog svoje mekoće bakar se upočetku koristio za nakit, no otkrićem obrade hladnim postupkom dobili su dvostruku tvrdoću, čime su dobili alat i oružje potrebne tvrdoće. Jedna mana te obrade je bila krhost.

Najstariji dokazi korišćenja bakra potiču 8000 godina p.n.e. iz Turske u blizini kojeg se nalaze rudnici bakra koji se i danas eksploatiraju. Sve veća upotreba bakra uzrokovala je promene u tadašnjem društvu. Pojavile su se skupine prvih rudara, kovača, metalurga. Sve je važnija bila potraga za rudom

 

 

3.    Osobine i karakteristike bakra

Bakar, simbol Cu, hemijski element koji se nalazi u prvoj grupi periodnog sistema elemenata, sa rednim brojem 29.

Osnovne odlike bakra:

•    bakar je crvenkaste boje,
•    relativno velike zapreminske mase 8,9 g/cm3,
•    topi se na 1083̊ C,
•    odličan je provodnik električne struje, najbolji među neplemenitim metalima,
•    dobar je toplotni provodnik,
•    bakar je materijal slabe zatezne čvrstoće i veoma je istegljiv i žilav i može se oblikovati plastičnom deformacijom, na sobnoj temperaturi,
•    korozivno je otporan na vazduh, jer dugim stajanjem na njemu bakar se presvlači zelenim slojem – patinom, koja je gusta i štiti ga od dalje korozije,
•    tačka ključanja mu iznosi 2310̊ C.

Bakar ima kubnu površinski centriranu rešetki i strukturu oblika poliedarskih kristala sa većim brojem dvojnika.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.