studenti
Mesto za uspešne studente

Bakterije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Bakterije su jednoćelijski organizmi čija veličina varira i mjeri se mikrometrima. Dimenzije bakterija su različite i kreću se od 0,1 do 15 mikrometara.
Identifikuju se pomoću optičkog mikroskopa. Fina struktura bakterijske ćelije sa ćelijskim organelama izučava se pomoću elektronskog mikroskopa.
Bakterijska ćelija predstavlja otvoren dinamičan sistem u kome se neprekidno odvijaju razni biohemijski procesi. Ona neprekidno vrši razmjenu materija sa okolnom sredinom, odakle uzima hranljive sastojke i gdje izlučuje štetne materije. Hranljive sastojke koristi za izgradnju, rast i razmnožavanje i dobijanje energije.
Brojni biohemijski procesi se odvijaju uz pomoć enzima, za čiju aktivnost su potrebni optimalni uslovi (temperatura, kiselost sredine, fizički i hemijski agensi).
Volumen bakterijske ćelije je u granicama neophodnim za njenu ćelijsku funkciju koju ona može da održava. Bakterije svoj volumen povećavaju, naročito kada ih ima više zajedno. Velika površina omogućava im bržu razmjenu materija sa okolnom sredinom i to objašnjava što bakterije u svojoj sredini mogu veoma brzo da proizvedu velike količine štetnih produkata.

Oblici bakterija
Bakterije mogu biti različitog oblika, a najčešće su u obliku kuglica ili loptica, štapića, cilindara ili spirala. (slika 1.)
Loptaste bakterije nazivaju se koke (grčka riječ kokos- zrno). Razmnožavaju se deobom tako što bakterijska ćelija sazrijeva i jednostavno se dijeli na dvije ćelije. Ako kćerke ćelije posle deobe ostanu zajedno, to su diplokoke, ako se razdvoje nazivaju se mikrokoke. Ako posle deobe ostane njih više zajedno, to su streptokoke. Ako posle deobe ostane zajedno veći broj koka, nagomilanih u obliku grozda, nazivaju se stafilokoke.

Štapićaste bakterije nazivaju se bacili (latinska riječ bacillum-štapić). Štapičaste bakterije posle deobe mogu da se razdvoje ili ostanu zajedno i tada se nazivaju diplobacili. Ako ostanu spojene u vidu lanca, nazivaju se streptobacili.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.