studenti
Mesto za uspešne studente

Biosigurnost na farmama, pri uklanjanju skladištenju i čuvanju stajnjaka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Stajnjak, kao otpadni životinjski materijal, u Republici Srbiji, predstavlja sve veći problem za okolinu, zbog smanjenih mogućnosti za iskorištavanje za kultivaciju zemljišta, obzirom da je obim poljoprivredne proizvodnje relativno nizak i što se ne preporučuje njegova kontinuirana upotreba u jednakim količinama svake godine, zbog mogućih negativnih efekata na poljoprivredne kulture. Negativni uticaji na okolinu se ogledaju u povećanoj emisiji neugodnih mirisa zbog sve većih količina stajnjaka, emisiji amonijaka (u vidu NH3) u vazduhu, pojačanom oticanju osoke u zemljište, površinske i podzemne vode, te opterećivanju podzemnih i površinskih voda nutrijentima i drugim uticajima vezanim posebno za nekontrolirano uklanjanje, korišćenje i skladištenje stajnjaka.
Stajanjem iz stajnjaka se odvaja tečni deo, koji čini osoka, te dolazi i do kontaminacije zemljišta zbog povećanog prisustva nutrijenata, a može doći i do kontaminacije površinskih i podzemnih voda u blizini lokacije skladišta stajnjaka (često ova skladišta nisu betonirana). Takođe, u svežem stajnjaku je prisutan i veliki broj mikroorganizama (patogenih i nepatogenih), koji se mogu razneti putem ptica i insekata, što sada predstavlja i potencijalno epidemiološko žarište.
Uzimajući u obzir načela dobre poljoprivredne prakse u zaštiti voda, vazduha i životne sredine koja se primenjuje u EU neophodno je preduzeti sve neophodne mere kako bi se zaštitio životni prostor i ne ugrozilo zdravlje ljudi i stoke, neplanskim i lošim upravljanjem stajnjakom na farmi. Jedan od obavezujućih dokumenata koji se odnosi na načelo dobre poljoprivredne prakse u zaštiti voda je Nitratna direktiva (Council Directive 91/676/EEC) iz 1991. godine. To je propis Evropske unije koji se odnosi na zaštitu voda od zagađenja nitratima iz poljoprivrednih izvora. Zemlje EU imaju i pravilnike o dobroj poljoprivrednoj praksi u korišćenju đubriva (stajnjaka i druhih đubriva), što kod nas trenutno nema, ali ćemo biti obavezni da to imamo ako želimo da uđemo u EU.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.