studenti
Mesto za uspešne studente

Determinacija i diferencijacija pola

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pol osobe određen je hromozomima X i Y. Postojanje intaktnog hromozoma Y vodi muškom polu bez obzira na broj postojećih hromozoma X. Ako nema hromozoma Y, razvija se ženski pol.
Iako polni hromozomi postoje na začeću, diferencijacija u muški ili ženski fenotip ne započinje do šeste nedjelje trudnoće. Do tog momenta Milerov i Wolfov sistem kanala već postoji, kao i još nediferencirane embrionske gonade u kojima se razlikuje korteks i medula. Od šeste nedjelje pa nadalje embrion se razvija u ženski ako testis determinirajući faktor (TDF ) ne inicira niz događaja koji će momentalno uticati na nediferencirane gonade da se razviju u testise.
Prva saznanja o hromozomima koji imaju ulogu u determinaciji i diferencijaciji pola usljedila su krajem prošlog vijeka. Naučni prilaz rješavanju ovog problema postao je moguć tek poslije otkrića Mendelovih zakona i citološkog proučavanja hromozoma. Najrasprostranjeniji tip genetičkog mehanizma determinacije pola kod viših životinja i nekih biljaka je izražen u pojavi homogametskog i heterogametskog pola, tj. XX i XY gonozomne konstitucije, i zato je odnos polova u populaciji ovih grupa 1:1.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.