studenti
Mesto za uspešne studente

ESTETIKA FIKSNOG PROTETSKOG RADA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Estetika, grč. aesthesia-opažati osjećaj, je nauka o umjetnosti. To je također i jedna od filozofskih disciplina. Danas, estetika je osnovna komponenta moderne stomatološke prakse. Estetika u stomatologiji podrazumijeva postizanje zadovoljstva pacijenta vlastitim izgledom zahvaljujući kreiranju lijepog osmijeha. Pored zuba, za kreiranje lijepog osmijeha, tretira se zubno meso i usne. U stomatološkoj praksi bitnost estetike se mijenjala jer u početku dok se stomatologija razvijala, njena svrha je bila temeljena na liječenju i zaustavljanju patoloških stanja te nadoknada oštećene zubne supstance koristeći neestetske materijale, bez pridavanja pažnje samoj estetici. Međutim, razvojem estetskih materijala i težnjom za ljepšim, ali i dalje funkcionalnim, razvija se estetska stomatologija, odnosno oralna rehabilitacija koja maksimalno zadovoljava estetske zahtjeve pacijenta. Estetika zubnog nadomjestka nastoji se potpuno objektivizirati, što znači da se ljepota poistovjećuje s prirodnim izgledom nadomjestka. Prirodni izgled fiksno-protetskog rada postao je cilj i terapeuta i pacijenta, kao i imperativ uspješnosti rada i obostranog zadovoljstva. Bez obzira koliko dobro su biološki i mehanički principi ispoštovani, pacijenti će na kraju uvijek evaluirati fiksno-protetski rad na osnovu njegovog izgleda, posebno ako je isti topografski u interkaninom sektoru. Estetiku fiksnog rada, kao atribut kvaliteta, određuje činjenica da funkcionalno besprijekoran rad pacijent ne želi prihvatiti ukoliko ga estetski ne zadovoljava, a obrnuto da.

Estetika fiksno-protetskog rada osim što utječe na estetiku lica i fizičku ljepotu, značajan je faktor od kojeg zavisi samopouzdanje pacijenta a ista zavisi od veličine usta, veličine zuba, širine osmijeha, veličine usana i pacijentove slike sebe. Pozitivan utjecaj stomatološkog zahvata na pacijentov osmijeh, izgled, samopoštovanje i ukupno mentalno zdravlje nipošto se ne smije potcijenjivati. Oralno zdravlje nije samo odsustvo bolesti i disfunkcije nego uključuje i njegov utjecaj na socijalni život i dento-facijalno samopouzdanje pacijenta. Medijski projeciran perfektan izgled ima snažan utjecaj na ponašanje i razmišljanje populacije koja je osvještena o lijepom izgledu i dovela je do ogromne potražnje za estetskim zahvatima. Estetika u stomatologiji pod utjecajem je medija koji izgled poznatih ličnosti predstavljaju kao ideal kojem se treba težiti te je ranije imperativ savršenog izgleda bio ˝holivudski osmijeh˝, suviše bijeli i morfološki gotovo neprirodni zubi. Međutim danas, estetski trend je prirodnost, odnosno prirodan izgled. Prema najsavremenijim shvatanjima, izgled zuba treba biti u skladu sa oblikom i fizionomijom lica, bojom kože, kose, očiju i tjelesnom građom.
Filozofija se estetske stomatologije može definirati kao proces postizanja najboljeg mogućeg prirodnog izgleda upotrebom najviših standarda. Plan rehabilitacije interkaninog sektora obuhvata analizu svih estetskih parametara kao i znanje principa estetike prirodnog osmijeha i kako to primijeniti u oralnu rehabilitaciju.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.