studenti
Mesto za uspešne studente

Funkcije stilovi i ljudski resursi u preduzetničkom menadžmentu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

U svakodnevnom govoru često koristimo pojmove vođstvo, rukovođenje, liderstvo i menadžment kao sinonime. Kada je reč o organizaciji poslovanja, neophodno je da se ovi pojmovi razgraniče radi efikasnijeg upravljanja i/ili kvalitetne regrutacije i selekcije ljudskih resursa.

Krajem tridesetih godina XX veka, kada se započelo sa naučnim proučavanjem menadžerstva, istraživanja su, pre svega, bila usmerena na funkcionalne aspekte poslovnog menadžerstva. Tada je cilj bio efikasno upravljanje kapitalom i materijalnim resursima, a menadžerstvo se tumačilo kao statična i stereotipna aktivnost. Tako je, prema funkcionalnom pristupu, menadžerstvo predstavljalo odnos između podređenih i nadređenih u ostvarenju biznis-plana kompanije, a menadžer je bio samo „sredstvo” za postizanje tog cilja.

Sa novim, bihejviorističkim pristupom, težište se premešta na ponašanje ljudi u radnoj sredini. Menadžerstvo se posmatra kao oblik upravljanja ponašanjem ljudi, koji se smatraju najznačajnijim resursom za postizanje konkurentske prednosti kompanije.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.