studenti
Mesto za uspešne studente

Hemijski parmetri vode

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Inicijativa za ustanovljavanje Svetskog dana vode potekla je sa Konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i održivom razvoju, održane 1992. godine u Rio de Žaneiru. Generalna Skupština UN je usvojila rezoluciju kojom je odredila 22. mart svake godine za Svetski dan vode.
Voda je vekovima predstavljana u mnogim umetničkim delima muzike, slikarstva, književnosti, filma, ali je i neophodan faktor u mnogim naučnim istraživanjima.
U toku je međunarodna Dekada za akciju Voda za život 2005-2015, Ujedinjenih Nacija, započeta upravo 22. marta 2005. godine, sa nadom da će se kroz predviđene programske aktivnosti ubrzati ostvarenje ciljeva koji se tiču vode iz Milenijumske deklaracije UN. Najznačajnija polja delovanja u okviru ovog projekta su: voda za zdravlje, biodiverzitet i životna sredina, poljoprivreda i energija.
Voda je dragoceni i ograničeni resurs. Iako pokriva tri četvrtine Zemlje, samo jedan mali njen deo, oko 6%, je dostupan kao voda za piće. Od ukupne količine eksploatisane vode skoro 70% se koristi za proizvodnju hrane.
Po kriterijumu SZO zdravstveno bezbedna voda za piće, koja je dostupna u dovoljnim količinama, spada u dvanaest osnovnih pokazatelja zdravstvenog stanja stanovništva. Jedan od prioritetnih zadataka celokupne ljudske zajednice je čuvanje i racionalno iskorišćavanje vodnih resursa.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.