studenti
Mesto za uspešne studente

Komplikacije trauma mlecnih i stranih zuba kod dece

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

U svakodnevnom radu stomatologa sve više su zastupljene traume kako mlečnih tako i stalnih zuba kod dece. Među povredama vidno mesto zauzimaju povrede prednjih zuba, posebno prednjih stalnih zuba, kao i povrede mekog i koštanog tkiva, orofacijalne regije itd.. Povrede zuba se dešavaju za vreme intenzivnog opšteg fizičkog i psihičkog razvitka deteta, što posebno komplikuje i otežava kliničku sliku, dijagnostiku, terapiju i prognozu ishoda povređenih zuba.
Oštećenje zubnih tkiva obe denticije značajno ugrožava kako govor tako i funkciju i estetiku samog deteta. Jedan od glavnih predisponirajućih faktora za nastanak traume jeste protruzija gornjih sekutića. Pojedina oboljenja kao što je epilepsija takođe predstavljaju predisponirajući faktor za nastanak povreda, jer u toku nekontrolisanog pada, kod epileptičara češći su prelomi prednjih zuba kao i uzdužni prelomi zuba bočne regije zbog snažnih grčeva mastikatornih mišića.
Povrede zuba su češće kod dece koja se bave kontaktnim sportovima: košarkom, skijanjem, boksom, karateom, ragbijem, rukometom, hokejom…

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.