studenti
Mesto za uspešne studente

Krijumcarenje

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Narkomanija, zloupotrebe i krijumčarenje opojnih droga predstavljaju njznačajniji bezbjednosni, društveni, zdravstveni i socijalni problem u najvećem broju zemalja svijeta.
Opasnosti od droga u pojedinim državama dostižu takve razmjere, da nastali problemi duboko zadiru u socijalnu i ekonomsku sferu društva.

Ilegalna trgovina i krijumčarenje droga, povezano je sa širenjem organizovanog kriminala i korupcije, posebno u državama u kojima nije uspostavljena vladavina prava i ne postoje ili ne funkcionišu odgovarajuće institucije, što može zaustaviti ili usporiti proces razvoja u tim društvima.

Proizvodnja i trgovina narkoticima je u jednom broju država postala nacionalna privredna djelatnost, koja kao svojevrsna podzemna ekonomija organizovanim kriminalnim grupama obezbjeđuje enorman kriminalni profit i uticaj u tim državama.

Zloupotreba opojnih sredstava posljednjih godina doživljava svoju ekspanziju, naročito zabrinjava činjenica da je sve veći broj narkomana mlađe životne dobi.

Savremeni razvoj čovječanstva karakteriše kontinuirani porast različitih socijalnopatoloških pojava, među kojima se, po naročito teškim posljedicama, izdvaja narkomanija, čije žrtve su prije svega sami narkomani, porodica, kao i društvo u cjelini.

Zloupotrebe i krijumčarenje opojnih droga povezane su i sa drugim kriminalnim aktivnostima kao trgovina oružjem, ljudima, zelenaštvom i sve više pranjem novca zbog nastojanja kriminalaca da novac zarađen trgovinom drogama investiraju u legalne poslove.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.