studenti
Mesto za uspešne studente

Kriminologija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tema maloletničke delikvencije posebno je interesantna mladim ljudima naših godina. Prosto, okružene smo mladim ljudima i grupe, pa i one delikventne, su oko nas. Naišle smo na članak koji je govorio o “ kralju dečije mafije”, dečaku iz Novog Sada, koji ima 15 godina i iza sebe više od 90 krivičnih dela. On je do svoje 14. godine imao 51 krivičnu prijavu, od obijanja automobila i stanova, do napada nožem. U tom članku se pominje i ekipa maloletnika, njih sedmorica koji su brutalno prebili nastavnika, a već su do tog incindenta imali preko 38 krivičnih prijava. Ako se zna da je u Kruševcu na izdržavanje zatvorske kazne njih 200, u Valjevu oko 160, a skoro hiljadu čeka presude, onda je jasno da je ovo tema o kojoj treba puno razmišljati i puno toga uraditi.
Mediji stalno izveštavaju o sve većem rastu maloletničke delikvencije, brojke u statistikama stalno rastu… Najmlađi lopov imao je samo 12 godina… Najmlađi diler droge je imao 13 godina…
Samo u Beogradu godišnje se evidentira oko 2000 maloletnika sa prestupima. Ranije su uglavnom nosili pištolje, sada nose noževe. Najčešći su sukobi između dve grupe gde dolazi do nanošenja teških povreda , kao i do ubistava, i do ubistava u pokušaju…
Posebno je interesantan podatak da deca nemaju osećaj odgovornosti za počinjena teška krivična dela. Pada i kalendarski uzrast dece, pa je tu problem što su ta deca krivično neodgovorna, a izvršioci su teških krivičnih dela.
Ta grupa delikvenata posebno je interesantna jer ona ne obuhvata izricanje kazni već rad sa njima, pojačane vaspitne mere, izgrađivanje pozitivnog stava prema društvu i uključivanje u njega.
Nama, kao mladim ljudima, ove stvari su vrlo važne. Tu je i utucaj sredine, koja obeleži prestupnika i retko mu dozvoljava da se vrati u društvo kao ravnopravni član zajednice. Takvi maloletnici nemaju drugi izlaz, već povratak kriminalu postaje jedini način za opstanak.
Postoji i još jedan bitan momenat. To je kako mediji utiču na maloletničku delikvenciju. Mediji bi trebalo da utiču na mlade ljude, a oni baveći se senzacionalizmom vrlo lako prebacuju na tamnu stranu i popularizuju kriminalne likove, koji postaju uzor mladim ljudima.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.