studenti
Mesto za uspešne studente

Neverbalna komunikacija u savremenom poslovanju

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)

Prema načinu ostvarivanja interakcije (veze) komuniciranje se može klasifikovati na verbalno i neverbalno.

Neverbalna komunikacija (govor ličnosti i tijela) predstavlja nesvjesno i automatsko slanje informacija putem signala o osjećanjima, stavovima, mišljenju – omogućava ljudima da komuniciraju bez upotrebe riječi. Može se ostvarivati na različite načine: vizuelnim putem (preko čula vida), taktilnim putem (dodirom i drugim fizičkim kontaktima), putem mirisa (na primjer, hrane, pića, ljudskog tijela, ambijenta) i dr. Komunikator koji u komunikaciji koristi čulne neverbalne podsticaje, treba da zna da različite osobe, saglasno svojim opredeljenim preferencijama, na njih mogu različito da reaguju.

Svi ljudi koriste neverbalnu komunikaciju. lako se misli da svoje želje i namjere najbolje iskazujemo riječima, neverbalno sporazumevanje ima čak značajniju ulogu, jer je više od 50 % komuniciranja licem u lice neverbalnog tipa. Engleski komunikolog Albert Mehrabijan je otkrio da se pri komuniciranju cjelokupni uticaj poruke sastoji od sledećih dijelova: verbalnog dijela – sadržaj poruke (7%), vokalnog dijela – ton glasa i njegove promjene (38%) i neverbalnog dijela (55%).

Pri proučavanju neverbalne komunikacije glavno pitanje koje su naučnici postavljali odnosilo se na to da li su neverbalni signali urođeni, naučeni, genetski uslovljeni ili stečeni na neki drugi način. Do dokaza se dolazilo na osnovu promatranja gluvih i slijepih osoba koje elemente govora tijela nisu mogle usvajati putem auditivnih i vizuelnih kanala, proučavanjem neverbalnog izražavanja u različitim kulturama širom sveta i na druge načine. Rezultati su pokazali da je većina našeg osnovnog neverbalnog ponašanja naučena, a da određeni elementi spadaju u posebnu, urođenu kategoriju. Na primjer, niko ne uči bebu da plače ili da se smije, a ipak ove forme samoizražavanja su skoro univerzalne.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.