studenti
Mesto za uspešne studente

Ovčarstvo i kozarstvo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ovce kao preživari vrlo dobro iskorišćavaju zelenu i kabastu stočnu hranu. Svakako je karakteristično za držanje ovaca činjenica da one mogu da iskoriste i one površine, koje se po pravilu ne mogu na drugi način (korisno) iskoristiti. Nekada je držanje ovaca bilo u mnogo većoj meri zbog proizvodnje vune. Tada je vrednost 1 kg vune imala vrednost 10 kg mesa.
Danas je taj odnos sasvim izmenjen, pa se ovce drže pre svega zbog proizvodnje mesa, a zatim vune ili mleka. Ne treba zaboraviti da je i stajnjak ovaca značajan proizvod. Za držanje ovaca dalje je karakteristično da ovce imaju visoku plodnost, te da se mogu da drže na veći broj načina, uključujući veći broj varijanti ishrane.
U suštini ovce lakše podnose slabije uslove smeštaja, nege i ishrane. Istina, poboljšanje opštih uslova držanja se i kod ovaca vrlo brzo odrazi na povećanje plodnosti ili na prirast telesne mase.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.