studenti
Mesto za uspešne studente

Paradontopatija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

PARODONTOPATIJA

Teško je dati jednu definiciju ove bolesti. Većina svetske populacije ima gingivitis i/ili parodontopatiju. Opšte prihvaćena je definicija da je parodontopatija kompleksna multifaktorijalna infekcija, komplikovana inflamantornim odgovorom domaćina, a glavni etiološki faktor praktično svih oblika parodontopatije je dentalni plak.
Zubi se nalaze u alveolarnim čašicama ili aleolama koje su smeštene u viličnim kostima – gornoj i donjoj vilici. Cement zuba je periodontalnim vlaknima vezan za alveolarnu kost. Gingiva (zubno meso ili desni) prekriva viličnu kost. Sve ovo zajedno čini parodoncijum.

Posle karijesa parodontopatija je najrasprostranjenije oboljenje. Čak 90% stanovništva ima neki oblik parodontopatije. Parodontopatija zahvata potporni aparat zuba ili parodoncijum. Patološki procesi koji se odvijaju u toku parodontopatije vode ka postepenom, ali progresivnom oboljevanju i konačnom gubitku jednog ili više zuba.
Parodontopatija je grupa stanja. Sva stanja obuhvataju upale desni i druge strukture koje podržavaju zub. Ova bolest često počinje kao zapaljenje desni ili gingivitis.
Parodontopatija je bolest uzrokovana bakterijama koja rezultira infekcijom u ustima. Telo pokušava da se bori protiv te infekcije. Neke od supstanci koje telo proizvodi mogu da budu štetne. Ove supstance oštećuju viličnu koost i ligamente oko zuba.
Ukoliko se gingivitis ne leči, zapaljenje se širi i propada parodoncijum. Formiraju se parodontalni džepovi (prostor izmedju zapaljenih desni i korena zuba), koji su najvažniji znak parodontopatije. Zubi postaju preosetljivi na mehaničke, termičke i druge nadražaje. Destruktivni procesi u alveolarnoj kosti koji se odvijaju u toku parodontopatije mogu dovesti do stvaranja parodontalnih apscesa koji čine žarišta, čime su ugroženi i udaljeni organi i sistemi. Zubi počinju da se klate, a u krajnjem stadijumu ispadaju.
Opasnost je što parodontopatija ne boli sve dok ne dođe do komplikacija. Bolest počinje neupadljivo krvarenjem desni i može početi još u ranoj mladosti.
Kako nastaje?
Svaki parodontitis počinje kao gingivitis. To znači da se svaka upala dubljih struktura, koja uzrokuje nepovratna oštećenja, razvija iz površinske upale (gingivitisa) koja je u potpunosti reverzibilna.
Usna duplja svakog čoveka obiluje promenljivom mikrobiologijom. Poznato je da su mikroorganizmi veoma izbirljivi u pogledu uslova za svoj život i da svoje patogeno dejstvo ispoljavaju samo pod određenim uslovima. S druge strane mnogi od njih su „lukavi“ i uvek se „dočekaju na noge“. Na zdravoj gingivi upravo žive brojni “ lukavi“ bacili i koke koji su fakultativni anaerobi i aerobi (mogu da žive u uslovima bogatim kiseonikom kao i u uslovima bez kiseonika). Nastankom gingivalnog džepa stvara se sredina sa izuzetno niskim nivoom kiseonika pri čemu dolazi do ekstremno brzog naseljavanja „lukavih“- fakultativnih anaeroba (menjaju način života i iz sredine bogate kiseonikom prelaze u novu sredinu oskudnom kiseonikom, a bogatu ugljen dioksidom).

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.