studenti
Mesto za uspešne studente

Potrošnja u cilju održivog razvoja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

UVOD

U mnogim zemlјama u razvoju životni standard i kvalitet života mogu se unaprediti kroz povećanu ali efikasnu potrošnju. Održiva potrošnja je traganje za pobolјšanjem kvaliteta života, kako u razvijenim, tako i u zemlјama u razvoju. To je skup potreba sadašnjih i budućih generacija za dobrima  i  uslugama  koji  su  ekonomski  i  socijalno  održivi,  kao  i održivi u smislu životne sredine.
Na dostizanje održivog razvoja, pored održivog korišćenja prirodnih resursa, uticaj ima i stepen održive proizvodnje i potrošnje. Odgovornost za održivu potrošnju je podelјena među svim članovima i institucijama društva: potrošačima, vladama, poslovnim i sindikalnim organizacijama, kao i organizacijama čiji je osnovni zadatak zaštita i unapređenje životne sredine.
Međutim, u razvijenim zemlјama, gde je tražnja potrošača više nego zadovolјena, sve više se pojavlјuje shvatanje da je kvalitet života možda umanjen zbog manjkavosti drugih determinanti (druženje i pripadnost zajednici, individualno zdravlјe, dovolјno vremena za odmor, rekreacija, kulturne aktivnosti) bez kojih ostvarena potrošnja ne može efikasno pružiti kvalitet života. Stanje fizičkog, prirodnog, društvenog i kulturnog konteksta zajednice – životne sredine – je presudno za pravo lјudsko vrednovanje  potrošačkih praksi. Značajan doprinos koji vlade mogu da daju održivoj potrošnji u međunarodnom    kontekstu je promovisanje održive međusobno korisne međunarodne trgovine. U ovom kontekstu, informisanje o najbolјima praksama i opšta praksa razmene iskustava su od pomoći.[1,str.31]
Vrlo značajan ekonomski efekat na održivost može da ima upravljanje kvalitetom životne sredine kroz upravljanje kvalitetom industrijskih proizvoda, kvalitetom tehnologija proizvodnje i reciklažom, kao jednim od načina za upravljanje otpadom.

 

 

 

ŠTA JE ODRŽIVI RAZVOJ?

Održivi razvoj je u filozofiji životne sredine i razvoja, kao načinu shvatanja i razmišlјanja.[2]
Jedna od prvih definicija održivog razvoja pojavila se  1980. godine u Svetskoj strategiji zaštite: Da bi razvoj bio održiv on mora uzeti u obzir socijalne  i  faktore  životne  sredine,  kao  i  ekonomske;  poštujući lјudske i prirodne resurse i dugoročne i kratkoročne cilјeve i negativnosti alternativnih aktivnosti.[3]
Održivi razvoj karakteriše solidarnost: među generacijama i među nacijama. On podrazumeva uravnoteženje potreba ove generacije, sa budućim potrebama naše dece, unuka i praunuka i njihove dece, kao i uravnoteženje potreba na lokalnom i regionalnom nivou, sa potrebama kontinenta i planete.
Široko je prihvaćeno da održivi razvoj ima tri oslonca:

1. ekonomiju uz kreiranje standarda
2. socijalnu pravdu kroz eliminaciju siromaštva i pobolјšanje kvaliteta života
3. životnu  sredinu  koja  obezbeđuje  da  prirodni  resursi  budu sačuvani i za naredne generacije

Kao  četvrti  oslonac  i  važan  faktor  pominju  se (politički) donosioci odluka.
Danas je najčešće prihvaćeno da održivi razvoj predstavlјa integraciju  socijalnih,  ekonomskih  i  dimenzija  životne  sredine  u korporativnom i javnom odlučivanju u okvirima koji obezbeđuju puno učešće i doprinos.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.