Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Agronomija
Objavio studenti.rs 30. jul 2018. Prijavi dokument
Jagoda je voćna vrsta (Fragaria sp.) koja pripada familiji Rosaceae , podfamiliji Rosoidae i rodu Fragaria.
Jagoda je privredno najznacajnija vrsta iz grupe jagodicastog voca.Ima niz prednosti u odnosu na druge, cak i drvenaste kulture , jer njeni plodovi zrijevaju vrlo rano zajedno sa tresnjom.Atraktivnog su izgleda, velike hranljive i ljekovite vrijednosti, pogodne za jelo u svezem i preradjenom stanju(sok,dzem,marmelada i slatko).Pogodni su za duboko zamrzavanje u rashladnim uredjajima.
Plod jagode sadrzi oko 8-10% suve materije, oko 7-8% secera, oko 1% organskih kisjelina i do 0.7% mineralnih materija(narocito P), od 30-100 mg vitamina C.
Jagoda vrlo rano prorodi i radja svake godine dajuci visoke prinose po jedinici povrsine(20 t/ha).Uspeva na velikim nadmorskim visinama i do 1500 m.Nije veliki probirac zemljista i klimatskih prilika.
Gotovo da nema vocne vrste koja ima toliko sirok areal rasprostranjenosti i toliko nacina uzgoja kao jagoda.
Napada je mali broj bolesti i stetocina i otporna je na niske temperature.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio Studenteu 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.