studenti
Mesto za uspešne studente

Različita shvatanja pojma bezbednosti

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Pojam bezbednosti je kompleksan i u širokoj upotrebi, što njegovo precizno definisinja čini komplikovanim. Etimološko značenje reči bezbednost potiče od njenih sinonima bezopasnost, sigurnost (lat. sekuritas – boginja zaštite).
Događaji koji predstavljaju pretnju za bezbednost su se vremenom menjali, a sa njima i sama definica bezbednosti. Višeznačnost pojma bezbednosti ukazuje da se bezbednost može posmatrati kao:
Potreba
Funkcija
Sistem
Stanje
Organizacija

BEZBEDNOST KAO POTREBA

Razvoj bezbednosti prati razvoj društva od njegovog postanka, a u njenoj osnovi je ljudski nagon za samoodržanjem. Može se zaključiti da je potreba za opstankom neraskidivo vezana za bezbednost ljudi.
Događaji koji narušavaju bezbednost stalno su se menjali i neprestano se menjaju. Neki od njih permanentno ostaju, neki se modifikuju, a uvek se javljaju novi. Zbog toga se ugrožavanje bezbednosti neprekidno menja, što zahteva kontinuiran, najviši nivo zainteresovanosti pojedinca i globalnih struktura i drugih zajednica koje pojedinci formiraju kao jednu od “posledica” potrebe za opstankom.
Opstanak i bezbednost ipak nisu sinonimi. Teoretičar Karl But je naglasio da je opstanak egzistencijalni uslov, dok bezbednost uključuje sposobnost da se nastavi sa prihvaćenim političkim i društvenim ambicijama. Bezbednost je više od opstanka, jer predstavlja izvesnu slobodu od pretnji, koje određuju život.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.