studenti
Mesto za uspešne studente

Sistemi odbrane

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uvod

Odbrambeni sistem u korelaciji sa ostalim elementima sistema bezbednosti odgovoran je za odbrambenu funkciju i prevashodno zaštitu spoljne bezbednosti države. Funkcije odbrambenog sistema su: odvraćanje od mogućeg napadača, odbrana teritorije, učešće pripadnika oružanih snaga u mirovnim misijama, zaštita stanovništva i materijalnih dobara, kao i otklanjanje posledica ratnih razaranja i elementarnih nesreća i katastrofa.

Zaštita odbrambenih interesa je jedinstvena funkcija države i realizuje se kroz vojnu i civilnu odbranu. Nosilac vojne odbrane je Vojska države, ona brani zemlju od oružanog ugrožavanja spolja, a izvršava i druge misije i zadatke u skladu sa Ustavom, zakonom i principima međunarodnog prava koji regulišu upotrebu sile.

Civilna odbrana je deo jedinstvenog sistema odbrane. U ostvarivanju civilne odbrane angažuju se državni organi, organi državne uprave, organi autonomnih pokrajina, organi jedinica lokalne samouprave, privredna društva, javne službe i ostali subjekti i snage sistema odbrane. Misije civilne odbrane su: obezbedjivanje pretpostavki za funkcionisanje sistema odbrane i zaštita i spasavanje.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.