studenti
Mesto za uspešne studente

Tvrdoća vode

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

1.Uvod:

Voda je jedna od najrasprostranjenijih jedinjenja. Bez vode ne bi bilo života na Zemlji. Ona je kolijevka živog svijeta,izvor njegovog postanka i opstanka.Voda je važan izvor hrane,a sa druge strane važna komponenta životnih namirnica jeste-voda.To je jedina supstanca na Zemlji koja se pod uobičajenim uslovima može naći u sva tri agregatna stanja, što je veoma važno za razvoj i održavanje života.
Ono što je rijetko,skupo je.Voda kao najvažnija stvar na svijetu,naprotiv,nema cijenu.Platon,427-347p.n.e.
U ovom radu je opisat osnovni pojam o vodi,a posebno je  analizirana tvrdoća vode te njena podjela i jedinice za izražavanje vode kao i sam proces omekšavanja vode i načini uklanjanja tvrdoće vode. Pored teorijskog objašnjenja naćiće se i par slika, u svrci dodatnog objašnjenja teorijskog djela.

 

 

 
2.Osnovni pojmovi o vodi

Kruženje vode u prirodi nazivamo hidrološkim ciklusom. Isparavanjem sa velikih vodenih površina (okeana, mora, jezera, rijeka i sl.), zemlje i biljaka voda odlazi u gornje slojeve atmosfere gdje se kondenzuje u vidu oblaka, da bi se kao atmosferske padavine (kiša, snijeg) ponovo vratila na zemlju.Na svom putu kroz atmosferu ona rastvara različite gasove prisutne u vazduhu kao što su kiseonik i ugljen dioksid, kao i neke vrlo štetne gasove kao što su sumporni i azotni oksidi, a i skuplja i razne nečistoće kao što su čestice čađi, prašine, bakterije i sl. Dalje na svom putu kroz različite slojeve zemlje do nekog vodonepropusnog sloja, ona rastvara različite soli kao soli natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i mangana, a i neke organske materije, tako da se u prirodi nikad ne nalazi čista.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.